• 67

41 godina od smrti Tita: Preminuo u Ljubljani, bio u komi od februara, branio da mu amputiraju nogu

* Doživotni predsednik SFRJ bio u bolnici od januara 1980. godine * Smešten na lečenje zbog problema sa cirkulacijom

  • 67
Josip Broz Tito

Josip Broz Tito / Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

Doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito je preminuo na današnji dan, 4. maja 1980. godine, u 15.05 časova, u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tito je prethodno u januaru primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a pre smrti mu je amputirana noga, na šta nije hteo da pristane dok god je bio svestan. Već od sredine februara, bio je u veštačkoj komi.

Vest o Titovoj smrti Jugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković.

- Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - glasila je vest koja je odjeknula u celom svetu.

Najveća sahrana 20. veka

Kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao je sutradan Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba, u Beograd. Tri dana kasnije, na sahranu je došlo 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta. Bio je to najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku, podseća RTS.

Poslednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika nacionalnih parlamenata. Iz Hladnim ratom podeljenog sveta, u Beograd su doputovali državnici iz oba tabora.

Na sahrani su bili i Margaret Tačer, potpredsednik SAD Volter Mondejl, Indira Gandi, Hosni Mubarak, Sadam Husein, Leonid Brežnjev, Nikolaj Čaušesku, švedski kralj Karl XVI Gustav...

Tito je sahranjen u Kući cveća na Dedinju, gde od 2013. godine pored njega počiva i supruga Jovanka. Njegov grob je, uz obližnji Muzej Jugoslavije, još uvek odredište brojnih turista, posetilaca i poštovalaca iz bivših jugoslovenskih republika i celog sveta.

Zemlja menjala ime, ali ne i lidera

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu u tadašnjoj Austrougarskoj 7. maja 1892. godine. Postao je u to vreme najmlađi vodnik austrougarske vojske, a za vreme Prvog svetskog rata su ga ranili i zarobili Rusi, pa je završio u radnim logorima u Rusiji.

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito i Jovanka / Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

Nakon Oktobarske revolucije, 1920. godine vratio se u novoosnovanu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i u Zagrebu se učlanio u Komunističku partiju.

Po izbijanju Drugog svetskog rata, postao je vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka lider Jugoslavije u kojoj je uspostavljen novi društveno-politički poredak.

Bio je predsednik Vlade od 29. novembra 1945. godine, a posle 1953. predsednik Saveznog izvršnog veća i predsednik Republike. Kada su godinu dana kasnije te dve funkcije razdvojene, ostao je do kraja života predsednik Republike, a od 1974. godine i predsednik Predsedništva SFRJ.

Imao je čin maršala Jugoslavije i položaj vrhovnog komandanta Jugoslovenske narodne armije. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, čiji je jedno vreme bio i generalni sekretar.

Video: Jedinstveni park skulptura u Beogradu: Umetnička dela koja je Tito ljubomorno čuvao za sebe

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1981

    Živeo maršal Josip Broz Tito. Svojoj deci i Jovanki nije ostavio ništa. Unuk Joška ima penziju 40 000. Eto koliko je grabio. Sinovima i unucima je za života kupovao skrmne poklončice,Jovanka je živela u državnoj kuci koja je prokišnjavala...

  • Petar I.

    Tito je sve radio da oslabi Srbiju i Srpski narod. Vojvodini i Kosovu dao status republike i pravo glasa kao ostalim 6 Republikama. Crnogorcima dao status nacije a kroz istoriju vazda bili Srbi.... I onda neko kaže Srbi najbolje živeli u SFRJ. Plate u Sloveniji i hrvatskoj su uvek bile veće nego u Srbiji.CG,Makedoniji ..

  • Miroslav

    Ajd što je narod tada bio zaslepljen i zatrovan Titovim komunizmom nego što i dan danas ima ih što veličaju najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima