Spremne teme za sastanak balkanskih lidera u Briselu, moguć razgovor o non-pejperima

Na već tradicionalnoj večeri šest lidera regiona sa šefom diplomatije EU biće razmotrena celokupna politička situacija na Balkanu

  • 4
Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Večera za lidere Zapadnog Balkana, koju sledećeg utorka organizuje evropski šef diplomatije Žozep Borelj, trebalo bi da bude prelomna za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Borelj će nastojati da ubedi premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija da dijalog bude u vrhu prioriteta njegove vlade i da se utanači datum nove runde razgovora, prenose Novosti, na osnovu saznanja iz diplomatskih izvora. Nije isključeno ni da na marginama neformalne večere dođe i do susreta Kurtija i premijerke Srbije Ane Brnabić.

U vrhu EU žele da se dijalog na najvišem političkom nivou Beograda i Prištine nastavi pre 24. i 25. juna, za kada je zakazan Savet za opšte poslove EU, na kojem bi se raspravljalo o proširenju i doneli određeni zaključci.

Na već tradicionalnoj večeri šest lidera regiona sa šefom diplomatije EU biće razmotrena celokupna politička situacija na Balkanu. Očekuje se da se debatuje i nekoliko tzv. non-pejpera sa predlozima rešavanja otvorenih pitanja na Balkanu, koji su se pojavili u poslednjih mesec dana i u kojima se čak predlaže i promena granica po etničkom principu.

U ponedeljak je u Briselu održana debata šefova diplomatija zemalja članica EU zasnovana na Boreljovom non-pejperu, u kojem se konstatuje da Zapadni Balkan treba da bude u geopolitičkoj orbiti Unije jer se, kako kaže, u suprotnom otvara prostor tzv. trećim akterima poput Rusije, Kine, Turske i arapskih zemalja.

Pozicije Srbije dobro su poznate i njih će premijerka potvrditi i na večeri u Briselu. Beograd je spreman za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisnog rešenja u kojem jedna strana neće dobiti sve, a druga izgubiti sve, uz insistiranje da Priština ispuni obaveze iz do sada potpisanih sporazuma.

Premijerka Brnabić 18. maja putuje u Brisel, predsednik Aleksandar Vučić biće tog dana u zvaničnoj poseti Pragu. Predsednica Vlade danas će u Atini učestvovati na Ekonomskom forumu Delfi, na čijim marginama će se sastati sa premijerima Crne Gore i Grčke, Zdravkom Krivokapićem i Kirijakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    13. maj 2021 | 10:04

    Niko nema u vladi Srbije mandat od naroda Srbije da nelegalno i neustavno pregovara o pedlju teritorije juzne Srbije celog Kosova i Metohije. Nek se Srbija spremi u vojno-tehnoloski-ekonomski blok u ODKB,vojne ODKB baze na celom Kosovu i Metohiji i istovremeno u UN a ne u Briselu politicki zahtevati zajedno sa ODKB da Nato EU okupacione vojne snage koje su u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji od 1999-2021+ trajno napuste juznu Srbiju istovremeno ODKB vojne baze ih zamenjuju uz paralelni proces vracanja svih bezbednosnih snaga Srbije na svoju 22 godine okupiranu juznu Srbiju Kosovo i Metohiju... Paralelno sa tim sve granicne prelaze izmedju centralne i juzne Srbije koje je uspostavio Nato EU okupator sravniti sa zemljom..... Albanci na Kosovu i Metohiji imaju svoju Albaniju ako nezele ziveti u Srbiji ali pedalj Srpske zemlje nemogu poneti sa sobom.Kosovo i Metohija cela je Srbija !

  • nikolas

    13. maj 2021 | 09:56

    ONI ZELE VELIKU ALBANIJU A MI EU ALI OD TOGA NISTA NECE BITI NI DO KRAJA VEKA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA