• 0

19. maja Konferencija o napretku slučaja protiv bivših lidera terorističke OVK

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo - inače poznato i kao Specijalni sud - istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine

  • 0
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Specijalni tužilac u slučaju bivšeg lidera terorističke OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta ekspres.

Prema kalendaru Specijalnog suda, ova Konferencija bi trebalo da se održi 19. maja u 11 časova.

Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju se na teret stavljaju dela koja imaju veze sa ratnim zločinima, nezakonitim ili proizvoljnim pritvaranjem, okrutnim postupanjem, mučenjem i ilegalnim ubistvima i zločinima protiv čovečnosti, drugim nehumanim delima, mučenjem, ubistvima, ilegalnim nestancima i progonom, koja su se, prema tvrdnjama Specijalizovanim komorama dogodili između marta 1998. i septembra 1999.

Specijalizovana veća tvrde da za ove zločine, bivši lideri OVK snose krivičnu odgovornost kao pojedinci na osnovu različitih oblika krivične odgovornosti za zločine predstavljene u optužnici, „koji su počinjeni u kontekstu sukoba međunarodne oružane snage na Kosovu i u kontekstu rasprostranjenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnja da su protivnici OVK“.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo - inače poznato i kao Specijalni sud - istražuju navodne zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ovi zločini pominju se u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Video: Hašim Tači saslušao optužnicu, pa ustao i izjavio: Nisam kriv

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima