≫ 

"Ovo nije presuda srpskom narodu već samo Mladiću": Serž Bramerc komentarisao odluku suda

U saopštenju objavljenom na sajtu IRMCT Bramerc je rekao da je došlo vreme da prihvatimo istinu, kao i da bi završetkom ovog predmeta, žrtve i preživeli trebalo da budu biti u prvom planu

  • 16
SRBIJA MEDJUNARODNI KRIVICNI SUDOVI Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas, nakon izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću na doživotni zatvor, da to nije presuda srpskom narodu, već da je ta krivica jedino njegova.

U saopštenju objavljenom na sajtu IRMCT Bramerc je rekao da je došlo vreme da prihvatimo istinu i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u savremenoj istoriji, i da je namerno koristio svoj položaj vojnog zapovednika za napade na nevine civile, koji su, kako je rekao, ubijani, mučeni, silovani i proterivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i ere.

- U trenutku kada je imao moć života ili smrti nad hiljadama nevinih muškaraca i dečaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpunu eliminaciju i počinio genocid. Mladića bi trebali da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i širom sveta. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na listu najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u istoriji - smatra Bramerc.

Kako je rekao, završetkom ovog predmeta, žrtve i preživeli bi trebalo da budu biti u prvom planu.

Istovremeno, Bramerc se zahvalio diplomatskoj zajednici i medijima koji su podržavali rad Suda više od dve decenije.

- Širom bivše Jugoslavije i dalje treba istražiti i procesuirati hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Sada je odgovornost na domaćim tužiocima i sudijama da nastave ovaj posao, a Tužilaštvo se obavezalo da će im pružiti punu podršku. Zajedno, možemo osigurati da sve žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji dočekaju da vide kako oni koji su im naneli nepravdu odgovaraju za svoje zločine - zakkjučio je Bramerc.

Video: Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    8. jun 2021 | 17:39

    A piloti nato pakta nisu imali moć života ili smrti nad nevinim srpskim stanovništvom 99e? Šiptarski teroristi nisu imali moć života ili smrti nad Srbima dok su nam vadili organe u žutoj kući? Ustaše nisu imale moć života i smrti dok su 5 godina klali hiljade i hiljade Srba dnevno u Jasenovcu? Bagro jedna lažovska i nepravedna! 10 puta veći, gori i krvaviji ratni zločinci od Mladića vam sede kod kuće i piju kafu a svi znamo ko su. Najobičnija ste kriminalna organizacija koja te iste teroriste i podržava, ništa drugo. Božiji sud niko nije zaobišao pa nećete ni vi.

  • Hata

    8. jun 2021 | 18:04

    Nema nista od dalje saradnje sa Hagon ,mozes ae ulizivati do sutra. Srbija mora da rraguje i podigne optizbu za genocid u BIH i HR.

  • Boban

    8. jun 2021 | 17:59

    Haski sud je samo farsa da bi se na Srbe svalila sva krivica, ameri ga napravili sa svojim partnerima iz nato........Zasto se ne sudi amerima koji su ubijali narod Srbije 1999 godine?, pa zato sto go**a ameri mogu da rade sta hoce a Srbi su krivi za sve i kad se brane....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA