≫ 

EU o konačnoj presudi Mladiću: Očekujemo punu saradnju sa međunarodnim sudovima i poštovanje odluke

"Prilika je da lideri prednjače u odavanju počasti žrtvama"

  • 16
Ratko Mladić Foto: Tanjug/AP

Portparol EU Peter Stano je komentarišući konačnu presudu Ratku Mladiću u Hagu poručio da EU očekuje da svi politički akteri, u BiH i na Zapadnom Balkanu, pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

On je dodao da poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima, prenosi Tanjug.

- Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, a s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir - navodi se u pisanom saopštenju portparola.

U saopštenju se ocenjuje da se pravnosnažnom presudom Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove privodi kraju ključno suđenje za ratne zločine u novijoj istoriji Evrope.

Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u BiH i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

Video: Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaa

    8. jun 2021 | 20:10

    Sud otvoren samo za srbe

  • VRS

    8. jun 2021 | 20:35

    Zasto Srbija ne trazi odstetu od Nato zlikovaca.... zasto ne tuzi Havijera Solanu... zasto niko nije odgovarao za stradanje srpske djece.. zasto nasa djeca ne uce u udzbenicima ko nas je sve bombardovao... zasto... los smo mi srbi narod zato nam se ovo i desava

  • Laza

    8. jun 2021 | 20:20

    Jeste prilika za pomirenje, juče ste nam srušili crkvu, danas osudili Generala i onda pričate o pomirenju?!?! Za Džamije napravljene na srpskoj zemlji važe neki drugi zakoni za koljače koji su ubijali srpsku nejač nema nikakvih zakona!!! I vi nama pričate o pomirenju i pravdi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA