≫ 

"Ispada da niko nije činio zločine nad Srbima": Vučić na sednici SB UN o radu Haškog suda i regionu

Srbiju je na sednici predstavljao predsednik Aleksandar Vučić, koji je ranije poručio da je tim naše zemlje spreman da štiti interese Srbije, kao i da predaja nije opcija

  • 72

Večeras je održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj se raspravljalo o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Na sednici, koja je počela posle izricanja presude Ratku Mladiću, izveštaj su podneli predsednik suda Karmelo Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc. U debati su učestvovali predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti, a potom su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici BIH, Hrvatske i Ruande.

Tužilac Serž Bramerc je rekao da je "pravda" izvršena, nakon što je Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

- Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta - rekao je Bramerc.

Hrvatski predstavnik Srbe nazvao đavolima, Vučić mu odgovorio

Hrvatski predstavnik je, poput Alkalaja, imao obraćanje prožeto mržnjom prema Srbima, koje je u jednom trenutku nazvao i - đavolima.

- Predsednik Vučić je istakao da tokom sukoba niko nije bio anđeo, ali ja mislim da je jasno ko je bio đavo. Današnja konačna presuda generalu Mladiću pokazuje značaj mehanizma - rekao je on.

On je odbio da prokomentariše i reči predsednika Vučića, koji je jasno rekao da su u operacijama Bljesak i Oluja počinjeni zločini nad Srbima.

Savet bezbednosti UN, Haški tribunal, Aleksandar Vučić Printscreen/Youtube/Tanjug

- Takođe smo zabrinuti zato što Srbija ne sarađuje sa mehanizmom po pitanju izručenja Jojića i Radete - kazao je hrvatski predstavnik.

Predsednik Vučić je istakao da je Alkalaj govorio u ime BiH, ali da je on dobio pismo od Milorada Dodika, i naveo je da ne postoji saglasnost među predstavnicima BiH.

- Nije najbolja politika vređati ljude iz sopstvene zemlje, nisam rekao ništa ni protiv bilo koga, ali predstavnici BiH i Hrvatske su to uradili. Hrvatski predstavnik je rekao da je dobro poznato ko je bio đavo. U ovom regionu je postojao jedan veliki koncentracioni logor u Jasenovcu, i mislim da svi znaju ko je bio đavo - rekao je Vučić.

Ne želeći da se, kako kaže, vraća tako daleko u prošlost, Vučić je rekao da postoje različita mišljenja o nedavnim istorijskim događajima, ali da Srbija poštuje njihov stav, iako ga ne deli.

Aleksandar Vučić Foto: Printskrin

- Istovremeno, nije bilo odgovora na pitanja koja smo pokrenuli, zašto nijedan Hrvat nije proglašen odgovornim za užasne zločine protiv Srba u Hrvatskoj. Nijedan nije pred Međunarodnim sudom proglašen krivim, samo nekolicina bosanskih Muslimana je optužena zbog zločina protiv bosanskih Srba - rekao je Vučić.

On je dodao da duboko osuđujemo zločine koji su počinili naši sunarodnici.

- To je razlika između nas - poručio je Vučić.

Vučić govori na sednici: Srbija osluđuje sve zločine

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tela.

Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

- Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji - kazao je Vučić i naglasio da krivično gonjenje Vjerice Radete i Petra Jojića, funkcionera Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda u Hagu, treba da bude prebačeno pravosuđu Srbije.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

- Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je predsednik.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

- Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: "Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike - zaključio je Vučić.

Osvrnuo se i na rad Tribunala i rekao da je, uz malo izuzetaka, sudio samo Srbima. Ipak, naglasio je da Srbija osuđuje sve zločine.

Alkalaj likuje nad presudom Mladiću

Nepriznati predstavnik BiH Sven Alkalaj je danas istakao da je ponosan zbog presude generalu Ratku Mladiću.

- Mladić je poznat kao kasapin sa Balkana, i umreće u sramoti, ali pravda je pobedila, i zato je BiH danas zahvalna, rekao je Alkalaj, nepriznati predstavnik BiH.

Podsedtimo, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je pred sednicu upozorio javnost da Alkalaj neće predstavljati i Srbe u Savetu bezbednosti, već samo Federaciju BiH.

Rusija: "Srbe ste optužili za sve, druge zataškali"

Predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je sarkastično primetio entuzijazam kada se priča o osuđivanju Srba.

Savet bezbednosti UN, Haški tribunal, Rusija Printscreen/Youtube/Tanjug

- Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda - kazao je on

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

- Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika - kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Ađius: Srbija prkosi međunarodnoj zajednici

Ađius, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma je pozdravio predsedavanje Estonije, i podsetio je da je pre nekoliko sati izrečena presuda doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću.

Ađius je potom rekao da Srbija nije ispunila svoje obaveze, pošto nije da predala Petra Jojića i Vjericu Radetu.

- Prošlo je više od šest godina od kako je Srbiji zatraženo da izda naloge za hapšenje ovih osoba, i ovo je treći put da je Srbija odbila to da uradi. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici i ne poštuje svoje obaveze - rekao je on.

Vučić: Spremni smo da štitimo interese Srbije

Uoči početka sednice, predsednik Vučić poručio je da je tim naše zemlje spreman da štiti interese Srbije, kao i da predaja nije opcija.

Na sednici će govoriti i predstavnici zemalja članica Saveta Bezbednosti: Vijetnama, Velike Britanije, Tunisa, Ruske Federacije, Kenije, Meksika, SAD, Francuske, Indije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Nigera, Kine, Irske, Norveške, Estonije, BiH, Hrvatske i Ruande.

Video: Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    8. jun 2021 | 21:58

    Nije Srbija vodila rat u BiH, već su oni međusobno ratovali.Ako nas uvlače, neka uvuku i hrvate, saudijce i ostale pomoćnike muslimana i katolika.

  • JACA ♎

    8. jun 2021 | 22:22

    Čovek ovo ne može da gleda, a da ne zadrhti od ovolike nepravde!!! Da nam nije Rusije, niko ne bi rekao ISTINU o ovom sudu, koji je u službi onih koji su pravi inspiratori i pomagači u svom zlu koje se desilo na ovom prostoru! I još kažu da Srbija prkosi medjunarodnoj zajednici, a mi izručili sve svoje generale! Kakvo licemerje i pokvarenist! Sami smo krivi što smo dozvolili ovoliko poniženje i nepravdu!

  • Marijana

    8. jun 2021 | 23:40

    Dzaba gospodine Aleksandre vi njima pricate.Kako glupim ljudima to objasniti?Coravi kod ociju cim ne vide sta im muslimani rade po njihovim drzavama.Za genocid u Kravicama,Bratuncu ,Potocarima niko nikada odgovarao nije.Ispade da su se Srbi medjusobno poubijali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA