≫ 

Godišnjica bitke na Košarama: Nema nazad, iza je Srbija - odjekuju i danas reči koje su ih vodile

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila na graničnom prelazu Rasa Košare, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije, kada su teroristi takozvane Oslobodilačke vojske Kosova napali pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju

  • 9
Kombank dvorana, Dan sećanja, NATO bombardovanje

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Povodom obeležavanja 22. godišnjice bitke na Košarama, u večeras u 20 časova u Kombank dvorani u Beogradu, održana je komemorativna akademija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević poručila je da je vreme tišine o hrabrim junacima prošlost i da nas sećanje na 108 stradalih junaka vodi napred uzdignutog čela.

Ona je zahvalila svim borcima sa Košara zbog toga što, kako kaže, zbog njih reči junaštvo, čast i otadžbina danas imaju viši smisao.

- Klanjamo se vašem podvigu, vašoj hrabrosti, vašoj žrtvi. ''Nema nazad, iza je Srbija'' - odekuju i danas reči koje su vas vodile", navela je ministarka na svečanosti u Kombank dvorani.

Podsetila je da je život za otadžbinu dalo 108 hrabrih vojnika i ističe da su iza njih ostali nedosanjani snovi, neostvarene ljubavi, nerođena deca, ponos i bol porodica.

- Hvala vam što ste bili ponosni i kada se o vama ćutalo. U ime istorije i budućnosti Srbije to vreme tišine je bespovratno prošlo. Zato je njih 108 večeras sa nama, u našim mislima, sećanjima, u našim srcima i tako će uvek biti jer samo tako možemo napred uzdignutog čela - naglasila je Kisić-Tepavčevićeva.

Kako je navela, danas se divimo hrabrosti vojnika i starešina koji su sačuvali našu zemlju, divimo se njihovim majkama i očevima koji su im usadili ljubav kojom se voli naša Srbija.

Dodaje da će Srbija biti kao majka svakom borcu i njihovim porodicama jer je to način da im kažemo hvala.

Navodeći da se danas biju neke druge bitke, i da su pred nama novi izazovi i pritisci, Kisić-Tepavčevićeva kaže da se borimo uspešno protiv bolesti koja je pretila da okuje planetu.

Ističe da samo zajedno uz mnogo truda, rada i znanja možemo da pobedimo i kaže da se celo društvo bori da Srbija bude još bolja i jača, da radimo, stvaramo, da nas bude više, da u svakoj kući miriše hleb i da se iz svake kuće čuje dečji smeh.

- Druga je ovo vrsta borbe i druga je vrsta izazova, ali i danas nas vode vaše reči – ''nema nazad, iza je Srbija''. Svi zajedno nećemo odustati od te borbe, kao što ni vi niste odustali. Te nove borbe značiće da vraćamo dug kojim ste nas zadužili, a to je da čuvamo i jačamo našu Srbiju na ponos svih nas - poručila je Kisić Tepavčevićeva borcima sa Košara.

"Vreme ne leči rane, već uči da živimo sa boli koja ne jenjava"

 

Jedan od oficira koji se nikada nije štedeo za druge, Predrag Leovac, teško ranjen vratio se 1999. godine na Košare da bi razdužio pušku i nije se smirio dok je nije pronašao na Prokletijama gde je ranjen šest meseci pre toga.

Nakon što je pronašao pušku, nije želeo da se vrati kući, na šta je imao pravo, već je umesto povratka krenuo da povrati granični kamen C4 i u tom pohodu odbio da povede mlade vojnike sa sobom govoreći - "Ja ovu decu neću da vodim u smrt".

Tokom povratka graničnog kamena, Leovac je u 24. godini, nastradao.

Njegov otac Milo Leovac govoreći na akademiji naveo je da je teško otvarati stare rane, kao i da postoje ožiljci koji nikada ne zarastaju.

Tim povodom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu.

Podsetimo, bitka na Košarama vođena je od 9. aprila na graničnom prelazu Rasa Košare, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije, kada su teroristi takozvane Oslobodilačke vojske Kosova napali pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju.

Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače, koji su imali podršku regularne vojske Albanije i avijacije NATO-a, i spreči njihov ulazak na KiM.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dgng

    15. jun 2021 | 08:06

    Komentar koji bih ostavio vi ne biste pustili.. Neko na granicu i pusku u ruke. Neko u nov stan...

  • Manjača

    15. jun 2021 | 07:51

    Drzava je zaboravila junake sa Košara i drugih ratova, drzava leci decu SMS porukama

  • Č sa D

    15. jun 2021 | 05:54

    Slava svim junacima koji su dali život za Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA