• 0

Forbs o Brnabić i rezultatima Vlade: Možemo da učimo od malih zemalja gde se događaju velike stvari

U članku koji potpisuje Robert C. Volkot, analizirani su pre svega ekonomski pokazatelji u Srbiji od 2017. godine kada je na čelo vlade došla upravo Brnabićeva

  • 0

Najveći svetski medij za ekonomska pitanja magazin Forbs u svom internet izdanju posvetio je dugačku kolumnu premijerki Srbije Ani Brnabić.

U članku koji potpisuje Robert C. Volkot, analizirani su pre svega ekonomski pokazatelji u Srbiji od 2017. godine kada je na čelo vlade došla upravo Brnabićeva.

- Možemo mnogo da naučimo od malih zemalja u kojima se događaju velike stvari. Irska je interesantna velikim svetskim kompanijama ne samo zbog niskih poreza. Novi Zeland je mobilisao dijasporu bolje od drugih... - piše u uvodu kolumne autor ističući da je njegovu pažnju privukla Srbija.

- Nakon raspada Jugoslavije, sankcija, ekonomskih i problema sa ljudskim pravima i uništenom infrastrukturom, vlada Srbije uz podršku predsednika Aleksandra Vučića fokus je stavila na ekonomksi rast, privlačenje stranih direktnih investivija i građenju jačih prekookealnih veza i članstu ka EU - navodi se u članku.

Kako ističe autor, uprkos skepticizmu mnogih, napredak Srbije za 4 godine je impresivan.

- Zaintrigiran sam pojavom Ane Brnabić, koja je prva LGBT osoba na tako visokoj funkciji - konstatuje između ostalog Volkot.

U intervju koji je objavljen i u video formatu, a koji možete pogledati u snimku ispod, Brnabićeva je govorila o širokoj lepezi tema.

BRNABIC POSLANICIC PITANJA

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kako navodi autor kolumne u Forbsu, Brnabićeva je kazala da nije ni sanjala da će se naći na tako visokoj funkciji.

- Njena prethodna karijera bila je vezana za privatni sektor. Sebe opisuje kao tehnokratu, sa naglašenim smislom za pragmatizam - citiraju se premijerkine reči u objavljenom članku.

Autor teksta ocenjuje da je pred Srbijom još uvek dug put, ali da su taj izazov premijerka Brnabić i predsednik Vučić prihvatili.

- Globalna studija Flečer Univerziteta naznačila je da se ekonomija u Srbiji "probija". Pa iako ima ograničenu digitalnu infrastrukturu, Srbija se ubrzano digitalizuje - konstatuje Volkot.

Autor Forbsovog članka osvrće se i na vreme pandemije koronavirusa u Srbiji i konstatuje da je zahvaljujući servisu e-uprava, koji je inicirala Brnabićeva, Srbija mogla da pruža sve javne usluge na način na koji je to bilo nezamislivo dve godine ranije.

Ceo intervju sa premijerkom možete pogledati u video snimku.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima