• 13

Vučić: Srbija postala efikasnija u sprečavanju nelegalnog prelaska migranata

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija ima bolje rezultate u sprečavanju nelegalnog prelaska migranata sa 80 odsto u odnosu na ranije

  • 13

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Predsedništvu Srbije sa Komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson. 

Nakon sastanka, Ugovor o podršci EU u upravljanju migracijama potpisale su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Predsednik Srbije poručio je da je danas potpisan ugovor kojim EU daje značajan novac za podršku kapacitetima, za migrante, njihovo obrazovanje i istakao da je ovo veoma važna stvar.

- Potpisan je ugovor kojim EU daje više od 11 miliona evra za podršku i obrazovanje migrantima - istakao je predsednik.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

- Na teritoriji Srbije sprečeno je 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dakle postali smo efikasniji i sa neuporedivo boljim rezutlatima - rekao je Vučić.

Kako je istakao, najviše nelegalnih ulazaka je sprečeno sa teritorije Severne Makedonije, a veliki pritisak ove godine smo imali i sa teritorije Bugarske.

Kaže da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o saradnji Srbije sa Fronteksom i o daljem sprečavanju nelagalnih ulazaka u Srbiju, ali i kako da se dalje pomogne tim ljudima i da se pokaže dodatni stepen solidarnosti.

- Srbija je sve migrante koje smo imali u našim prihvatnim centrima vakcinisala, ne samo zbog činjenice da je to važno za njih već i za nas, sve ljude koji sa njima dolaze u kontakt. Zahvalan sam našim zdravstvenim vlastima koje su to omogućile - naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da su razgovarali i o drugim važnim pitanjima koje su u domenu širokog resora koji pokriva komesarka Johanson, o vladavini prava, borbi protiv oraganizovanog kriminala i koprupcije i o evropskom putu Srbije.

Rekao je da, kada brojevi pokazuju da nema dovoljno presuda u oblasti organizaovanog krimanala, kakav god da imamo utisak, jasno da nismo dovoljno dobro obavili svoj posao.

- Zato ćemo morati da unapredimo taj posao i uradimo još mnogo toga - poručio je Vučić i dodao da je obavestio evropsku komesarku o velikim akcijama koje su sprovedene u Srbiji, što je donelo veću bezbednost za sve ljude u Srbiji, ali i regionu.

Predsednik je dodao da od febuara nemamo čak ni pokušaj mafijaskog ubistva i da je o tome obavestio evropsku komesarku.

- Imamo još puno da uradimo protiv organizovanih kriminalnih grupa, protiv narko saobraćaja i trafikinga i dilera droge, ali i u oblasti borbe protiv korupcije, gde ni partija ni knjižica ne sme bilo koga da štiti, već da natavimo borbu protiv onih koji su izigrali narodno poverenje i svoju poziciju koristili za lično bogaćenje i za druge pritivpravne radnje. Ukazao sam na našu punu posvećenost i dostavio poslednji izveštaj šta je Srbija uradila u prethodnih pet meseci - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je komesarki Johanson preneo da je Srbija spremna da razgovara o svim obavezama u smislu sprečavanja ilegalnih migranata, ali da to rešavamo u skladu, ne samo sa pisanim zakonima, već i u skladu sa civilizovanim ponašanjem i solidarnošću prema onima koji traže bolji život.

- Mi moramo da pomognemo tim ljudima i da ih tretiramo kao ljude, kao što tretiramo sve naše ljude i da brinemo o njima da brinemo o njimaju i da ne nasedamo na laži i terotije zavere, i raznih gluposti kojih sam se naslušao u našoj zemlji - poručio je.

Pruga do granice sa Severnom Makedonijom

Predsednik je rekao i da je od komesarke Johanson traži podršku za prugu do granice sa Severnom Makedonijom. On je rekao da ju, imajući u vidu njen ugled i uticaj, zamolio da doprinese još jednom važnom pitanju za Srbiju, a to je ubrzanje poslova na gradnji brze pruge Beograd-Niš-Preševo-Tabanovce do Severne Makedonije, jer bi to, kaže, bio najznačajniji i najvidljiviji projekat koji Srbija radi zajedno sa EU i koji bi ostao za narednih 50 godina.

Vučić je ukazao da bi ta pruga u velikoj meri doprinela razvoju tog dela Srbije, a povećali bi se i uslovi za investiranje, dok bi Niš postao centar jugoistočne Evrope i saobraćajno čvorište.

On je naveo da pripreme i razgovori sa delegacijom EK u Beogradu idu dobro, ali da se njegova dodatna molba odnosi na to kako bi se radilo brže i izbegle biroktratske prepreke.

Najavio je da se uskoro očekuju i radovi na putu Niš - Pločnik, u okviru puta Beograd-Niš-Drač i da je za nas i taj projekat važan, jer ta saobraćajnica ide koroz toplički region koji je jedan od dva najsiromašnija u Srbiji.

Napominje da bi te saobraćajnice bi le značajne, ne samo za bolji životi ljiudi, već i za rast evropske popularnosti.

Vučić je zahvalio, kako je rekao, evropskim prijateljima što ćemo dobiti od EU 44 miliona evra poklona za taj deo puta, kao i da će za brzu prugu grantovi biti između 35 i 50 posto, što je, kako kaže, ogroman novac.

Uz zahvalnost komesarki Johanson Vučić je uputio poziv i da što češće posećuje Srbiju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    Srbija treba i dalje raditi, na povećanju nivoa efikasnosti sprečavanja nelegalnog prelaska migranata!

  • MRK

    Srbija je efikasna u rasprodaji imovine, prirodnih bogatstva i u islamizaciji.

  • PRC

    EU preko naših gospodara islamizuje Srbiju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima