• 4

Komesarka EU poručila da neće vraćati migrante u Srbiju: Trebalo bi zajedno upravljati migracijama

Upitana koliko ima istine u tome da EU planira da dislocira većinu migranata i izbeglica iz tamošnjih kampova u Srbiju, Johansonova odgovara da u tome nema nimalo istine

  • 4
Migranti Turska granica

Foto: Tanjug/AP

Evropska unija ne vraća ilegalne migrante u njihove zemlje porekla u onom broju koliko bi to mogla na osnovu odbijenih zahteva za azil, ali nema u planu da ih šalje u Srbiju, izjavila je Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove i migracije EU.

Naprotiv, kako je rekla za RTS, cilj EU je da Srbiji pomogne da se ilegalni priliv ljudi smanji.

Upitana koliko ima istine u tome da EU planira da dislocira većinu migranata i izbeglica iz tamošnjih kampova u Srbiju, Johansonova odgovara da u tome nema nimalo istine. 

- Ono što mi treba da radimo je da zajednički upravljamo migracijama. Ja sam ovde da u tome pomognem, da utvrdimo kojim putevima migranti stižu u Srbiju, kako bismo radili i sa tim državama. I da bismo videli šta možemo da uradimo na povratku onih koji nemaju uslove da ostanu - rekla je ona.

Kako je objasnila, dva i po miliona evra podrške koju je EU dodelila Srbiji je podrška podrška za migrante koji su već ovde, da se njima pomogne, kako bi, recimo, mogli da se školuju, da budu deo društva.

- I ja mislim da je fer da podržimo Srbiju u tome. Ali to nije jedina podrška koju pružamo. Mi pomažemo i zemljama koje su na putu kojim migrantu dolaze do Srbije, kao što gledamo kako da pomognemo onima koji treba da se vrate u svoju matičnu zemlju.

Johansonova je istakla da je Srbija veoma pouzdan partner kada se govori o migracijama, da ima trezven i realan pristup tom pitanju.

- Migracije nisu nešto čega se treba plašiti, ali se migracijama mora upravljati. I niko to ne može da radi samostalno jer su migracije po definiciji prekogranične. Zato moramo da radimo zajedno. Evropska unija i Srbija, ali i druge države koje se nalaze na migrantskom putu - rekla je evropska komesarka.

Tokom boravka u Beogradu komesarka EU sastala se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prisustvovala potpisivanju Ugovora o podršci Evropske unije u upravljanju migracijama - Druga faza unapređenja prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju.

Takođe je obišla migrantske kampove u Obrenovcu i Dimitrovgradu i sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom dogovorila zajednički rad srpske policije i Fronteksa na granicama Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    Pozovite tu komesarku u neki kamp i bilo koje selo od bg pa da vidimo ko bolje zivi.

  • N

    Niije mi jasno ko ih vise propusta na makedonskoj granici.Nesto je mutno.Zasto vakcinisemo celu Severnu Makedoniju.

  • M

    Migranti u Srbiji imaju veca prava nego Srbi s juzne pruge

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima