≫ 

Eparhija raško-prizrenska prekinula odnose sa kosovskim institucijama: Prethodile uvrede i progoni

"Međunarodna zajednica treba da zaštiti narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine", rekli su iz eparhije SPC

  • 1
Gračanica, manastir, krst, crkva, Kosovo

Manastir Gračanica / Foto: Shutterstock

Eparhija raško-prizrenska prekinula je sve odnose sa privremenim kosovskim institucijama. Ovome je prethodio još jedan talas otvorenog progona, grubih provokacija i brutalnih uvreda Srpske pravoslavne crkve.

Srpska crkva i njena Eparhija raško-prizrenska i preostali Srbi nadživeli su posle 1999. godine i pogrom i stradanje 17. marta 2004. godine. Međutim, u političkom smislu, nijednom do sada za ukupno 22 godine nije se dogodilo da nema nikakve komunikacije srpske zajednice, njenih političkih predstavnika i SPC sa predstavnicima institucija u Prištini, piše Blic.

Trenutna vlada u Prištini nema nijednog relevantnog sagovornika u srpskoj zajednici, navodi se.

Aljbin Kurti je, naime, nakon sastanka u Briselu izjavio da se liturgije na Kosovu "služe u Miloševićevim crkvama".

- Još jedna u nizu uvreda i laži kojima kosovske institucije krše osnovna verska prava Srpske pravoslavne crkve - saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Navodeći da odnosi sa institucijama kosovskih Albanaca nikada nisu bili toliko loši, Eparhija SPC poručuje da je to "dodatni razlog da međunarodna zajednica treba da zaštiti narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine".

Takođe, poslednjih nedelja zatraženo je da Priština sprovede u delo sopstvene zakone i odluke svog suda. One se odnose na manastir Visoki Dečani i crkvu u Prištini. Okidač je trenutno crkva u Prištini u kojoj je pre nekoliko dana služena liturgija. SPC je napadnuta da je ušla u tuđe vlasništvo, iako je za samu crkvu kao i za zemljište na kome se ona nalazi, Apelacioni sud u Prištini 2017. godine presudio da je "ipak" u vlasništvu SPC.

Vlast u Prištini međutim, traži da se crkva sruši jer se, kako navode, nalazi na zemljištu Univerziteta, a da za ulazak u crkvu i služenje liturgije, sveštenstvo mora da traži dozvolu.

- Optuživanje SPC zbog služenja liturgije u Prištini uz najvulgarnije izjave i pretnje kao i skrnavljenje verskog objekta političkim grafitima, i to u prisustvu kosovske policije, dodatni su pokazatelji pravnog bezakonja u društvu u kome se ne poštuju ni verske slobode, ni sudske odluke - poručila je Eparhija raško-prizrenska.

Nakon višenedeljnog pritiska Eparhija je donela odluku da prekine razgovore, učešće na sastancima i sve ostale odnose sa prištinskim vlastima. Ova odluka je uslovno rečeno oročena i biće na snazi sve dok Vlada Kosova ne sprovede odluku iz 2016. tamošnjeg ustavnog suda vezano za zemlju Dečanskog manastira i dok se ne ispoštuje prošlogodišnji dogovor vezano za zaobilaznicu oko manastira. Podsetimo, kosovske vlasti su protivno svim odredbama htele da grade regionalni put tik uz manastirsku kapiju. Eparhija navodi da su za dijalog i otvoreni za saradnju, ali da to u uslovima bezakonja nije moguće.

Kako je dalje navedeno, do sada na KiM, nije bilo spektakularnih pozitivnih pomaka na relaciji vlasti kosovskih Albanaca i srpske zajednice i njenih preostalih institucija. Ali, bili su Srbi u parlamentu, obnovljene su pojedine crkve, olakšana je komunikacija preostalom narodu. Na tehničkom nivou bilo je pomaka u dijalogu. Trenutno, pod Kurtijem, razoreni su svi "kakvi takvi" kontakti sa srpskom zajednicom.

- To je tužan pokazatelj ozbiljnog pogoršanja opšteg stanja verskih sloboda na ovom prostoru, što nimalo ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, već dodatno podstiče versku i etničku mržnju koja ugrožava bezbednost pravoslavnog srpskog stanovništva i našeg duhovnog nasleđa - saopštava Eparhija koju vodi vladika Teodosije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • љиљана

    21. jun 2021 | 07:52

    Прво, КиМ је Србија! Друго, по њима треба тражити дозволу од "њих" да би се служила Литургија у сопственој цркви, можда би они хтели да то буде "њихова", попут Милове "црногорске" цркве.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA