Predsednik Srbije o izborima, EU, razgovoru sa nemačkom kancelarkom

- U EU ne postoji želja za prošrenjem. Mi ćemo sve da uradimo, napravili smo napredak u vladavini prava, bili smo konstruktivni u razgovorima sa Prištinom, jesmo li nešto dobili - nismo. Postoji političko zasićenje prosirenjem u EU - kazao je večeras Vučić

  • 2
VLADA SEDNICA VUCIC Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da očekuje održavanje parlamentarnih izbora naredne godine.

Upitan da li će se kandidovati ponovo za predsednika Srbije, Vučić je gostujući na Juronjuzu rekao da to u ovom trenutku ne može da kaže.

Prvo, dodao je, želi da vidi ko će biti protivkandidati.

Odgovoriću na svako pitanje kancelarke

Vučić je večeras rekao da će tokom sutrašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel odgovoriti na svako njeno pitanje.

Upitan da li će sa njom razgovarati i o protivljenju Nemačke da Srbija otvori nova poglavlja, Vučić je rekao da Merkelovu veoma poštuje.

- Saslušaću kancelarku, izuzetno je poštujem i odgovoriću na svako njeno pitanje - rekao je Vučić.

U EU postoji zasićenje od proširenja

Vučić je izjavio večeras da ulazak Srbije u Evropsku uniju ne zavisi samo od nas dodajući da u samoj Uniji postoji zasićenje od proširenja, prenosi Tanjug.

- U EU ne postoji želja za prošrenjem. Mi ćemo sve da uradimo, napravili smo napredak u vladavini prava, bili smo konstruktivni u razgovorima sa Prištinom, jesmo li nešto dobili - nismo. Postoji političko zasićenje prosirenjem u EU - kazao je Vučić.

Navodeći da u poslednjem Izveštaju Evropske komisije postoji konstatacija da je Srbija napredovala, Vučić kaže da ima i zamerki, kao i da država ne beži od svoje odgovornosti.

- Ne bežim od naše odgovornosti, morali smo milion stvari u vladavini prava da uradimo brže - kazao je Vučić.

Nismo ni na jedan način nagrađeni

Dodaje da je ipak Srbija spremna za dva klastera, da je u brzom roku uspela da uradi stvari koje su od nje tražene, ali da ni na jedan način nije nagrađena. Bez obzira na neotvaranje poglavlja, Vučić kaže da će naša zemlja nastaviti da radi i dodaje da Srbija ekonomski pristiže zemlje članice, kao i da se mnogo brže razvija u tom smislu.

Na pitanje o problemu koji EU zamera Srbiji, a tiče se korupcije, predsednik kaže da je dosta završeno po tom pitanju, ali da dosta i nije.

- Deo krivice je nesumnjivo na našoj strani, ali nije samo do nas i svi to znaju - kazao je i ukazao da je Severna Makedonija završila ono što se od nje očekivalo, odnosno da je promenila ime, kao i imena auto-puteva, aerodroma, spomenika.

- Pa što im nisu otvorili nijedno poglavlje - upitao je Vučić i naglasio da su priče o tome kako Bugarska ili Hrvatska ne daju, su "priče za malu decu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draško®️

    30. jun 2021 | 00:20

    Predsedniče referundum da vidimo kolko gradjana Srbije želi tim putem. Ja neću tim putem i neću ništa da pokušam po tom pitanju. Čisto da se zna pošto kad kažete " mi ćemo da pokušamo", to je u množini i odnosi se na sve gradjane pa i na mene.

  • Z

    30. jun 2021 | 16:19

    Za nasu decu zinat otvorite skole plivanja da se vise ne dave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA