≫ 

Vučić: Plašim se kraja leta, dnevno vakcinišemo oko 4.000, a nekad smo 82.000

Orban je u Beograd stigao sa sedmočlanom delegacijom u kojoj su pored šefa mađarske diplomatije i ministri pravde i ministar zadužen za kancelariju premijera,a doleteli su hangarian er fors - erbas 319

  • 15

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto stigli su Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ih je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Mađarske Atila Pinter.

Orban je stigao sa sedmočlanom delegacijom u kojoj su pored šefa mađarske diplomatije, i ministri pravde i ministar zadužen za kancelariju premijera,a doleteli su hangarian er fors - erbas 319.

Srbija i Mađarska dogovorile uzajamno priznavanje potvrda o vakcinaciji

Srbija i Mađarska dogovorile su uzajamno priznavanje potvrda o vakcinaciji, rekao je Viktor Orban.

On je rekao da je Srbija šampion u borbi protiv korona virusa odnosno vakcina protiv ovog virusa i da mnogi mogu da uče od nje.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Viktor Orban Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije rekao je da ga plaši kraj leta, jer ne zna kako će se novi talas odraziti na ekonomiju.

- Plašim se kraja leta, dnevno vakcinišemo oko 4.000, a nekad smo 82.000. Mi radimo šta možemo. Nabavljamo vakcine, imamo ih dovoljno da pomažemo i drugima, gradimo bolnice, nabavljamo lekove...Brine me kako će se novi talas odraziti na ekonomiju. Gradimo puteve, pruge, otvaramo fabrike, ali nam za to trebaju zdravi ljudi - rekao je predsednik Srbije.

Vučić: Značajno unapređena trgovinska razmena sa Mađarskom

- Ono što je za mene važno, jesu naši rezultati i iz više razloga sam zhvalan što imamo Mađarsku za prijatelja. Za svega nekoliko godina uspeli smo da značajno unapredimo trgovinsku razmenu sa Mađarskom - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Mađarska je Srbiji bila 13., 11., pa deveti, a danas peti ekonomski partner. Za par godina uvećali smo trgovinsku razmenu dveju zemalja što je značajno za sve nas, a pogotovu za nas siromašnije i manje. U 2020. godini došli smo do dve milijarde evra trgovinske razmene, a sada imamo rast od 23,4 odsto trgovinske razmene te očekujemo da ćemo preći te dve milijarde do sada - dodao je on.

Predsednik Srbije zahvalio se Orbanu zato što "uvek ima vremena za Zapadni Balkan" i što "svi drugi sa Balkana dobiju vreme i prostor u njihovoj agendi i što žele da pomognu svima koji žive na ovim prostorima.

- Želim da se zahvalim na podršci Srbiji na putu za EU, ali malo ko čini to tako otvreno kao vi, spreman da zbog toga dobije kritike. Uvek ćete moći da računate na srpsko prijateljstvo.

Odlikovanje za Sijarta

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto dobio je Orden srpske zastave prvog stepena koji mu je uručio predsednik Srbije. On se zahvalio ali napomenuo da koliko je on zaslužan za to odlikovanje, toliko su i ministarka Jadranka Joksimović i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Peter Sijarto, Mađarska, orden Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Odlikovanje bih morao da podelim sa minimum dva vaša ministra Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović koji se bore za članstvo Srbije u EU. Mađarska ima jasan stav, da EU nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Sijarto.

Sastanak s Vučićem

Nakon svečanog dočeka uz gardu, Orban i njegova delegacija uputili su se ka Andrićevom vencu, gde se sastao sa predsednikom Vučićem, a nakon tet a tet sastanka sledi i plenarni sastanka delegacija dveju zemalja.

Ambasador Pinter je rekao za Tanjug da bi teme razgovora koje zavise od predsednika Vučića i premijera Orbana mogle da budu evrointegracije, pravosuđe, pandemija...

Takođe, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike planirana je ceremonija uručenja Ordena srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA