Dačić: Zahvalni smo Italiji zbog pomoći u evrointegracijama

Srbija je zahvalna Italiji zato što se postavlja kao naš advokat, odnosno kao naš predstavnik, koji pored još nekih zemalja, uključujući i Mađarsku, drži pozitivnu konotaciju kada je reč o evropskim integracijama Srbije i čitavog regiona - izjavio je Dačić

  • 1
SBUN OCENA  DACCIC

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je u Rimu da su odnosi Srbije i Italije na visokom nivou, a da poseta večnom gradu značajna za njihovo dalje unapređenje i uspostavljanje strateškog partnerstva između dva parlamenta.

Dačić je novinarima rekao da je Srbija zahvalna Italiji zato što se postavlja kao naš advokat, odnosno kao naš predstavnik, koji pored još nekih zemalja, uključujući i Mađarsku, drži pozitivnu konotaciju kada je reč o evropskim integracijama Srbije i čitavog regiona.

- Sa ministrom spoljnih poslova Di Majom razgovarao sam o našim bilateralnim odnosima uz ocenu da smo poslednjih godina te odnose veoma unapredili. To se odnosi i na političku ali i na ekonomsku sferu jer je Italija naš drugi spoljnotrgovinski partner i spoljnotrgovinska razmena je premašila tri milijarde evra a u Srbiji ima skoro 1.250 preduzeća u kojima je većinski kapital italijanski - rekao je Dačić.

Ocenio je da su u odnosima dve zemlje nedostajala saradnja dve skupštine i to ilustrovao činjenicama da je poslednji put predsednik predstavničkog doma italijanskog parlamenta bio u poseti Srbiji 2012. godine, predsednik Senata 2015. dok je bivša predsednica Narodne skupštine Srbije bila u poseti Italiji 2017. godine.

- Nije nam toliko bila razvijena međuparlamentarna saradnja i ovo je u stvari posle dužeg niza godina jedna prva bilateralna poseta. Ja ću sutra imati sastanke sa predstavnicima oba doma italijanskog parlamenta i sa predsednikom spoljnopolitičkog komiteta italijanskog parlamenta koji je za nas bitan zato što je izvestilac za Srbiju kada je reč o monitoring komitetu Saveta Evrope - naveo je Dačić.

"Scene na rimskom aerodromu svedoče da smo daleko od normalizacije"

 

Odgovarajući na pitanje o uticaju pandemije na susrete sa italijanskim zvaničnicima, Dačić je rekao da se nada da polako izlazimo iz tog protokola, kada je reč o posetama i tzv. onlajn komunikacije i naveo da su Italijani zahvalni Srbiji na pomoći koju im je pruziila kada je reč o pandemiji.

- Oni su prošli veoma teške trenutke i svi se toga sećamo. Prošao sam mnoge zemlje i Evrope i sveta i sada u poslednjem periodu kada su se otvorile granice, a scene koje sam video na rimskom aerodromu ukazuju da je to daleko od normalizacije života - ocenio je Dačić.

Dačić, inače, sa delegacijom Skupštine Srbije koju čine potpredsednica skupštine Elvira Kovač i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić, boravi u poseti Italiji na poziv predsednika Predstavničkog doma Roberta Fika.

Video: Fabrici priredio prijem povodom Dana Evrope

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA