• 0

Selaković razgovarao sa šefom diplomatije Azerbejdžana: "Intenziviranje dijaloga na najvišem nivou"

Na konferenciji za medije, Selaković je izjavio da je razgovor bio veoma uspešan i da je potvrđena obostrana želja za intenziviranje saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu. Istakao je da značajan doprinos strateškoj bilateralnoj saradnji daju i odlični prijateljski odnosi dva predsednika, Vučića i Alijeva

  • 0
Nikola Selaković

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Bakuu sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim.

Na konferenciji za medije, Selaković je izjavio da je razgovor bio veoma uspešan i da je potvrđena obostrana želja za intenziviranje saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu. Istakao je da značajan doprinos strateškoj bilateralnoj saradnji daju i odlični prijateljski odnosi dva predsednika, Vučića i Alijeva.

Ministar je poručio da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom i izrazio uverenje da će u narednom periodu doći do intenziviranja dijaloga na najvišem nivou. Ovom prilikom, Selaković je uputio poziv ministru Bajramovu da dođe u uzvratnu, zvaničnu, posetu Srbiju.

Takođe, šef srpske diplomatije rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o održavanju bilateralnih političkih konsultacija dva ministarstva, pogotovo u oblasti konzularnih poslova.

Ministar Selaković je posebno naglasio da su obe zemlje opredeljene za poštovanje principa međunarodnog prava, kao i da pružaju međusobnu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Selaković je zahvalio na potvrđenom principijelnom i jasnom stavu Azerbejdžana kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na razumevanju i podršci u međunarodnim organizacijama.

Selaković je poručio da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj saradnji, da je konstatovano da je ona dobra i da ima tendenciju rasta, ali da se sa ministrom Bajramovim saglasio da ekonomski odnosi i trgovinska razmena mogu biti mnogo bolji. Ministar je ukazao da su u Srbiji angažovane određene azerbejdžanske kompanije, poput kompanije Azvirt, koje rade na brojnim infrastrukturnim projektima u našoj zemlji.

Takođe, Selaković je rekao da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o viznoj liberalizaciji i uspostavljanju direktnih letova između Beograda i Bakua.

Na konferenciji za medije, Selaković je govorio i o zajedničkom obeležavanju 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu i skupu koji će tim povodom biti organizovan 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Posebno je istakao zadovoljstvo što će uoči otvaranja skupa Pokreta nesvrstanih biti realizovana bilateralna poseta predsednika Alijeva i poručio da je to istorijska poseta od velike važnosti za našu zemlju, kao i za buduću saradnju.

Ministar je ocenio da su odlični razgovori sa predsednikom Alijevim i ministrom Bajramovim podstrek za nastavak posete i sastanke sa ministrima ekonomije i odbrambene industrije, ali i za zasedanje Međuvladinog komiteta za ekonomiju i poslovni forum koji će sutra biti održani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima