≫ 

"Nemamo odobrenje od Prištine za mini Šengen? Nisam ni znao da nam je potrebno"

Mislim da Rama radi dobre stvari za svoj narod, a to što Kurti to ne razume i misli da je vreme da šovinističkim porukama zatvara prostor... Mislim da veoma greši, ali nemam ništa protiv toga - rekao je predsednik Srbije

  • 25
Aleksandar Vučić

Foto: Telegraf.rs

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti reagovao je na današnje potpisivanje 3 sporazuma između Severne Makedonije, Albanije i Srbije i rekao da je takozvani Mini-Šengen inicijativa bez vizije za region. Reagujući na njegovu izjavu predsednik Srbije rekao je da ga je to nasmejalo, jer "nisu znali da im je Kurtijevo odobrenje potrebno".

Iz kabineta premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da su "stavovi o ideji iz Novog Sada, takozvanom Mini-Šengenu, već poznati".

- Inicijativa iz Novog Sada nema naše odobrenje i kao rezultat toga nismo dobili zvaničan poziv za učešće na sastanak (u Skoplju). Za nas je takozvani Mini-Šengen inicijativa bez vizije za region. Predložili smo unapređenje regionalne saradnje kroz CEFTA-u (Centralnoevropski trgovinski sporazum) i SEFTA-u (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA (Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu i Evropske ekonomske oblasti), od čega bi sve zemlje Zapadnog Balkana imale koristi istovremeno - navodi se dalje u odgovoru.

Na to je reagovao predsednik Srbije i rekao da nikome Kurtijevo odobrenje nije ni potrebno.

- Nasmejali smo se kad smo čuli da nemamo odobrenje za Mini Šengen. Nismo ga ni trebali - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

- Mislim da Rama radi dobre stvari za svoj narod, a to što Kurti to ne razume i misli da je vreme da šovinističkim porukama zatvara prostor... Mislim da veoma greši, ali nemam ništa protiv toga- kaže predsednik Srbije.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    29. jul 2021 | 15:42

    Koliko je samo momaka poginulo braneci srpsku granicu od najezde Albanaca, da bi danas otvorili granicu!! Kako vam nije zao tih momaka, da li se Boga bojite?!!!!

  • TT

    29. jul 2021 | 15:29

    Pa Kosovo je srbija

  • Milos

    29. jul 2021 | 15:25

    Ostali ste suzdrzani kad se glasalo da li ce kosovo na olimpijadu... Bravo uz njih ste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA