Obeležava se vek od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića: Patrijarh služio liturgiju

Umro je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu. Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu

  • 5
kralj Petar prvi Karađorđević Foto: Wikipedia/nepoznati autor

Obeležavanje 100 godina od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića počelo je danas na Oplencu liturgijom, a zatim i parastosom u Crkvi Svetog Ðorđa. Liturgiju i parastos služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, uz sasluženje vladike šumadijskog Jovana, niškog Arsenija i vladike umirovljenog Georgija.

Nakon toga, uslediće polaganje venaca, a državnu ceremoniju predvodiće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao izaslanik predsednika Republike.

Osim nje, vence će položiti i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Karađorđević, predstavnici Srba iz regiona, predstavnici opštine Topola i Zadužbine kralja Petra.

Zatim će ministarka Kisić Tepavčević i član Krunskog veća Dragomir Acović otvoriti izložbu posvećenu kralju Petru Prvom Karađorđeviću ispred njegove kuće na Oplencu.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, rođen je 1844. godine, a zbog zasluga u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u srpskom narodu ostao zapamcen kao kralj Petar Prvi Oslobodilac.

Bio je Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karadorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine.

Posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903, izabran je za kralja Srbije, a godinu dana kasnije krunisan u Beogradu.

Tri grada ponela su njegovo ime - Mrkonjić grad u BIH od 1924. godine, u Crnoj Gori Petrovac na Moru od 1919. godine i Petrovaradin u Vojvodini od 1935. do 1946. godine.

Među brojnim priznanjima kralj Petar je bio nosilac i najvećeg ruskog odlikovanja, Velike lente Svetog Andreje sa mačevima, ordenom koji je pre njega nosio samo samo car Aleksandar Prvi, koji je bio pobednik Napoleona.

Umro je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu.

Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. avgust 2021 | 12:10

    VECNA MU SLAVA I HVALA !!!!

  • Zoran

    16. avgust 2021 | 16:51

    A što mu danas njegov naslednik nariče Srpski tako da bi se Kralj Petar kad bi ga čuo triput prevrnuo u grobu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA