≫ 

Džeruzalem post se izvinio zbog Goldmanovog teksta

Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista

  • 5
Jasenovac Foto: Wikimedia/Flammard

Izraelski list “Džeruzalem post” izrazio duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

U tekstu "Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane" pisac David Goldman ismeva se i omalovažava hrvatski istoričar Ivo Goldštajn, koji je odmah odgovorio u tekstu pod nazivom “Kolaž laži” objavljenom na portalu “Džeruzalem posta”.

- Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi - objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista.

- Ne možemo dozvoliti da se činjenice i istina o holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa - dodaje se u tekstu uredništva.

Taj list dalje navodi da su priče o holokaustu postale “bitka narativa” koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje i manje živih svedoka tog stravičnog događaja.

Dodaje se da i postoje različiti stavovi vezano za uloge Hrvata i Srba, kao i da takva osetljivost postoji pođednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome.

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata.

Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

Video: Izložba posvećena žrtvama Jasenovca u Istorijskom muzeju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    23. avgust 2021 | 11:35

    Istoričaru nedostaje jedna 0 to i jeste cilj licitiranje malim brojevima

  • nikolas

    23. avgust 2021 | 12:54

    700 HILJADA SRBA JE ZAKLANO OD STRANE USTASA -CAK SU I NEMCI GOVORILI DA JE UBIJENO PREKO 400HILJADA SRBA !!! JOSKA FERDINAND JE BRANIO DA SE O TOME PRICA I PISE JER JE TE USTASE PREBACIO U PARTIZANE !!! A NA GOLOM OTOKU SU TE NEKADASNJE USTASE BILI MUCITELJI JOSKINIH PROTIVNIKA KOJI SU VOLELI STALJINA!!!

  • Antun pokatoliceni srbin

    23. avgust 2021 | 13:42

    Nemacko ime I prezime zesci fasista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA