Odbrana Jovice Stanišića najavila žalbu na osuđujuću presudu u Hagu

Stanišićev branilac planira da ospori nalaze prvostepenog suda i zatraži da se bivši načelnik DB oslobodi od optužbe ili da mu se umanji kazna na koju je osuđen

  • 3
Jovica Stanišić Foto: Tanjug/AP

Odbrana nekadašnjeg načelnika Resora Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića poslala je Mehanizmu za krivične sudove u Hagu najavu žalbe na presudu kojom je 30. juna Stanišić, osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Njegov branilac Vejn Džordaš je u dopisu naveo osam osnova po kojima će napadati ovu presudu, osporavati nalaze prvostepenog suda i tražiti da se Stanišić oslobodi od optužbe ili da mu se umanji kazna na koju je osuđen.

Na istu kaznu od 12 godina zatvora, zbog iste optužbe, zajedno sa Stanišićem osuđen je i Franko Simatović zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata.

Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki Foto: Tanjug/AP

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća znali da su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesprskog stanvništva.

To je druga prvostepena presuda, na koju njihova odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbe. Presuda im je izričena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se terete za zločine protiv čovecnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, a Simatović njegov zamenik. Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

Video: Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao presudu: Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NI-1

    8. septembar 2021 | 10:29

    A zašto je on u zatvoru ?

  • Dulence

    8. septembar 2021 | 11:37

    Krivci i treba da odgovaraju. Evo oko mene niko ne zna za teske zlocine oko Sabca. Znaci krije se jos uvek.

  • Sudija

    8. septembar 2021 | 10:07

    A za mnogo veci zlocin u Hrvatskoj oslpbodise Gotovinu i drustvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA