≫ 

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova: Očekujem pravdu

Sudija Trendafilova o postupcima protiv bivših komandanata OVK u Hagu i zahtevu Hašima Tačija za njeno izuzeće

  • 0
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Očekujem da će pravda biti sprovedena i da niko neće biti razočaran našim radom, poručila je predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova.

Ona je podsetila da su četiri predmeta koja su pred Specijalizovanim većima u različitim etapama postupka, te da će suđenje protiv bivšeg komandanta OVK Salih Mustafe započeti 15. septembra, ali i da se nada da će uskoro i drugi predmet protiv Hisni Gucatija i Nasim Haradinaja takođe otpočeti sa drugim većem.

- Predmet protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija je obiman, ima deset tačaka zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina, tako da niko ne može sa sigurnošću reći koliko će to da traje - kazala je Trandafilava u intervujuu za "Glas Amerike".

Što se tiče saradnje sa institucijama Kosova, istakla je da su do sada imali veoma dobru saradnju sa kosovskom policijom, koja je, kako je rekla, podržavala napore u hapšenju i predaji onih koji su dovedeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Kosovo, sud za ratne zločine u Hagu Kadri Veselji Foto: Tanjug/AP

- Takođe tokom dozvole posete Veseljiju, kada mu je omogućeno da poseti oca tokom bolesti i kada je preminuo, kosovska policija je bila veoma efikasna u pružanju podrške - rekla je Trendafilova.

Nije upoznata da li je bilo kontakata sa srpskim institucijama, ali je rekla da se "sudije neće ustručavati da ispune zahteve odbrane i žrtava".

Na pitanje da li će se Specijalizovana veća baviti slučajevima koji se povezuju samo sa navodima Dika Martija, rekla je da je to" pitanje za tužioca".

Na to što je bivši predsednik Kosova Hašim Tači tražio njeno izuzeće podsetila je da ga nije prihvatila jer, kako je rekla, pravni osnov nije bio odgovarajući, ali je istakla da će "obezbediti sigurne, bezbedne, pravične i nepristrastne postupke i da se nada da će pravda biti sprovedena".

- Naravno, kada kažem pravda, to mogu biti osuđujuće kao i oslobađajuće presude - istakla je ona.

Hašim Tači u sudu u Hagu Foto: Tanjug/AP

Što se tiče konačne presude i donošenja iste, precizirala je da je uveden rok od tri meseca, ali da se mogu produžiti za još dva i u izuzetnim okolnostima i iznad toga.

- Morate imati u vidu da kako bi tražili izuzetno produženje veće mora da donese javnu odluku gde svi razlozi za produženje nakon ova tri meseca, potom dodatna dva, odnosno ukupno 5 meseci, moraju da budu obrazloženi veoma dobro, inače će dobiti kritične ocene u pogledu sudija i poštovanja principa ekspeditivnosti - istakla je ona.

Kada je u pitanju zaštita svedoka, rekla je da postoji specijalna jedinica u okviru sekretarijata koja se svakodnevno bavi pitanjem svedoka i da svakako prate sve šta se dešavalo u prošlosti.

- Možda, i to je samo moje nagađanje, ali moram navesti da nisam bila uključena u osnivanje naše institucije, ali verujem da su ovo imali u vidu i predsednik Kosova i visoki komesar EU kada su u razmeni pisama odlučili da se osetljivi postupci, ispitivanja svedoka i osetljivi dokumenti premeste van Kosova. Takođe da će sudska veća biti izmeštena van Kosova… možda su oni mislili o tome tokom potpisivanja ovih sporazuma i kada su ratifikovani u Skupštini Kosova. Nakon toga su doneti i amandmani i zakon, kako bi svedoci bili dalje od mesta gde su se ti zločini navodno desili - kazala je ona.

Sud za ratne zločine u Hagu Foto: Tanjug/AP

Na pitanje šta misli da je bio cilj objavljivanja navodnih dokumenata Specijalizovanih veća Kosova, sa imenima navodnih svedoka i drugih osoba, koja su objavili predstavnici veterana OVK na Kosovu, rekla je da je tužilac nadležan da obavlja svoj posao kako bi ustanovili šta se desilo.

- Šta je tužilac uradio nije poznato javnosti. Nažalost, to se desilo, ali to je nešto o čemu smo svi mi čitali u javnim izjavama specijalnog tužioca da se kancelarija obratila svedocima i da je kancelarija postupila na odgovarajući način. Time su smatrali da su odgovorili na sve zabrinutosti koje su mogle da se odnose na sigurnost i bezbednost njih i njihovih porodica. I u ovom slučaju u ime veća moram reći da će sudije sada preuzeti odgovornost čim predmeti budu pred releventnim većima i sudije se neće ustručavati da preduzmu bilo kakve zaštitne mere i naš pravni okvir predviđa korišćenje pseudonima, redigovanje imena svedoka, zatim zatvorene i privatne sesije iako je načelo saslušanja takvo da su sva saslušanja javna kako bi svi bili informisani i obavešteni - objasnila je ona.

Cilj tog objavljivanja može biti, kako je rekla, kako bi pokazali svedocima da su poznati ili da tužilaštvo ne radi svoj posao, ali to su stvarno samo spekulacije, a autentičnost tih dokumenata istakla da će se videti tokom suđenja koje će uskoro započeti.

Video: Vučić rekao Lajčaku da je zabrinut: Preneo sam mu da se Albanci spremaju za novu kampanju priznanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA