Od KiM do ekonomske saradnje i borbe protiv korone: Svi susreti Merkelove i Vučića od 2014. do danas

Predsednik Srbije i nemačka Kancelarka od 2014. godine susreli su se čak 15 puta

  • 3
Aleksandar Vučić, Angela Merkel Foto: Tanjug/Predsedništvo Republike Srbije, AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se čak 15 puta do sada - od 2014. godine, kako na bilateralnim sastancima, tako i na multilateralnim skupovima. Najveći broj tih susreta svakako su bili vezani za "Berlinski proces", odnosno diplomatsku inicijativu direktno povezanu sa budućim proširenjem Evropske Unije.

Berlinski proces je ujedno i jedna od vodećih političkih inicijativa kabineta Angele Merkel koje se tiču jugoistočne Evrope. U pitanju je međuvladina inicijativa saradnje koja ima cilj da revitalizuje multilateralne veze između Zapadnog Balkana i određenim zemljama EU, kao i da poboljša regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja.

Lično poznanstvo Vučića i Merkelove počelo je prvom konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu 11. juna 2014. godine, a već sledeći put su se sreli 8. septembra 2014. i to povodom održavanja Berlinskog procesa u Berlinu. Njihovo naredno viđenje bilo je 8. jula 2015. u srpskoj prestonici, kada je Merkel tokom posete rekla da Beograd može da računa na podršku Berlina na putu ka Evropskoj uniji.

Naredna tri viđenja usledila su tokom istog leta, 26. avgusta povodom Berlinskog procesa, u Beču, i odmah potom 7. avgusta.

Jedan od ispraćenijih događaja bila je Vučićeva zvanična poseta Berlinu, u to vreme u funkciji premijera Srbije, što je tada bio već njihov treći susret za svega tri meseca. Do ovog  sastanka s kancelarkom Merkel došlo je iznenada, na njen poziv, a neposredno uoči planirane posete premijera Berlinu, radi sastanaka u Bundestagu, kada je pred Odborom za EU govorio o rezultatima reformi koje je preduzela njegova vlada. Merkelova je tada izjavila da je uverena da će najnoviji sporazumi u dijalogu sa Prištinom dati "važan impuls napretku Srbije u evropskim integracijama", a premijer Srbije da će poglavlja biti otvorena još u toku te godine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Angela Merkel (@bundeskanzlerin)

Viđenja su se potom nizala:

4. juli, 2016. (Berlinski proces, Pariz)

Vučić i Merkel sastali su se tada na konferenciji u okviru Berlinskog procesa u Parizu.

14.mart, 2017. (Berlin)

Vučić se u Berlinu sastao sa Merkelovom povodom razgovora o situaciji i stabilnosti u regionu i značaju koji Srbija ima u očuvnaju istog.

27. februar, 2018. (Berlin)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić sastao je se sa Merkelovom i najavi oda Srbija čvrsto nastavlja put u reformama u vladavini prava i dijalog sa Prištinom.

10. april, 2018. (Berlin)

Predsednik Aleksandar Vučić rekao tom prilikom kada se sastao sa Merkelovom da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

17. maj, 2018. (Sofija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sofiji sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel sa kojom je razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom.

8. novembar, 2018. (Helsinki)

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić učestvovao je na samitu Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, tom prilikom se sastao i sa nemačkom kancelarkom

11. novembar, 2018. (Pariz)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao u Parizu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine, ali i o poslednjem potezu prištinskih vlasti, koje su protivno sporazumima, uvele porez od 10 odsto na robu iz Srbije i BiH.

22. januar, 2019. (Davos)

Vučić i Merkel sastali su se tada na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

29. april, 2019. (Berlin)

U prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, odžan je samit lidera Zapadnog Balkana kome je prisustvovao i Aleksandar Vučić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

24. septembar, 2019. (Njujork)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svojoj gustoj agendi, za dan i po boravka u Njujorku, inicirala susret sa srpskim predsednikom sa kojim će tada, uglavnom, razgovarati o Kosovu i Metohiji.

18. mart, 2020. (video konferencija)

Predsednik Srbije i Kancelarka su tokom ovog puta imali video konferenciju koja je bila uslovljena pandemijom korona virusa koji je i bio jedna od tema razgovora.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije i kancelarka Nemačke u međuvremenu su razgovarali i telefonom. Poslednji telefonski razgovor bio je uoči Samita Berlinskog procesa 5. jula, na kome je Srbiju predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Vučić se tada zahvalio nemačkoj kancelarki na pokretanju Berlinskog procesa čime je doprinela da se na Zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.

Stroge mere tokom današnje posete Angele Merkel

Nemačka kancelarka danas stiže u posetu Beogradu, a posle dočeka na aerodromu Nikola Tesla, Merkelova će se uputiti ka Palati Srbija, gde će posle svečanog dočeka imati tet-a-tet sastanak sa predsednikom Srbije.

Nekon toga predviđene su izjave za medije.

Tokom njenog boravka u Srbiji, na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti.

Kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije, a celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će biti i dva policijska helikoptera. Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke.

Reč je o više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Video: Merkelova zahtevala da razgovara sa Vučićem o Kosovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    13. septembar 2021 | 15:39

    Ovo je velika cast! Hvala predsedniku Vucicu sto se ovako grcevito bori za ugled nase Srbije!

  • Sofija

    13. septembar 2021 | 15:13

    Србија је последњих година много радила на својој међунроданој репутацији

  • Uzas

    13. septembar 2021 | 15:17

    Covek saradjuje sa onima koji su nas bombardovali samo pogledajte tu njegovu facu uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA