Počinje druga faza dijaloga uz učešće EP, Dačić: Vlast će biti fleksibilna, nema rokova

Dačić ukazuje da je, za dve godine otkako se vode razgovori, postignuto dosta rezultata

  • 1
dijalog vlasti i opozicije, Palata Srbija, međustranački dijalog

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Danas i sutra u Beogradu će biti održana druga faza međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca o izbornim uslovima. Prva tema o kojoj će se pričati jesu mediji, a druga izborni proces. Evropski poslanici razgovaraće najpre sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, potom sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, zatim i sa predstavnicima političkih stranaka.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su i danas i sutra rasporedi toliko zbijeni da "gotovo da i nema trenutaka za medije", te da će zvanično obraćanje medijima biti sutra.

Iako bi, kako kaže, sve trebalo ad se odvija iza zatvorenih vrata, uvek se u javnosti pojave različite informacije i dezinformacije.

Dačić ukazuje da je, za dve godine otkako se vode razgovori, postignuto dosta rezultata.

- Mislim da je pomak napred da se razgovara o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, pa čak i nekim koja nisu vezana za izbore, kao što je Kosovo i Metohija, Republika Srpska. Govorim zbirno, ne bih delio učesnike na one koji žele strance i oni koji ne žele - navodi predsednik Skupštine.

Ističući da je "za svaki posao pa i za dijalog potrebno najmanje dvoje", Dačić naglašava da je za uspeh dijaloga potrebno da predlozi budu realni, ostvarljivi, održivi i prihvatljivi za sve.

- To je traganje za kompromisom, mi nismo skloni u regionu uopšte nekim kompromisima, a naročito ti početni predlozi nekih opozicionih stranaka nisu uošte bili niti realni niti održivi niti ostvarivi - ističe Dačić.

Navodi da su učesnici dijaloga na prvom koloseku, bez učešća stranaca, gotovo došli do dokumenta "za koji može da se kaže da možda nisu svi zadovoljni ali da je veliki pomak u mnogim oblastima".

- Pošto se o istim temamam priča i na drugom koloseku (sa strancima, prim. aut), ali je bila drugačija tehnologija, da se dostavi radni dokument svim učesnicima dijaloga i taj dokument je postavljen na radni sto, on je polazna osnova, nisu polazne osnove šta je svako pisao. Opozicija je tražila da naprave neki rezime šta bi to bio tekst o kom bi razgovarali, ovo što će danas i sutra biti na dnevnom redu su pogledi na taj radni dokument koji je pripremljen i podeljen - ukazuje predsednik Skupštine.

Nema roka za kompromis

 

Odgovarajući na pitanje o zahtevu nekih stranaka da se opozicija pojavi na RTS-u u terminu od 18.30 do 19.00, Dačić je rekao da je to "predlog Đilasove grupacije", ali da svaka stranka ima svoje zahteve.

- I Jeremićeva grupacija poslala svoj, Tadićeva, i Dveri i Tatjana Macura. Ne odnose se svi predlozi na medije, mislim da oni previše akcenat stavljaju na medije, a izbori su kompleksan proces, manje pažnje su stavili na to, a to možda i dolazi iz jedne predstave o tome da je sve već gotovo i da oni samo treba da se pojave i da je pitanje da li će se pojaviti 5-10 minuta, pola sata na RTS-u - kaže predsednik Parlamenta.

Prema njegovim rečima, u dokumentu je predloženo da se napravi obavezujući pravilnik koji će se odnositi na javne servise tokom kampanje.

- U ovom predlogu pisaće ga odgovarajuća privremena radna grupa u kojoj bi bili predstavnici REM-a i kofasilitatori (četvoro predstavnika EP i predsednik Skupštine, prim. aut). Postojala su neka obavezujuća pravila i u tim pravilima se neće raspravljati o tom stvarima. Neozbiljni su predlozi koji mogu da se ponavljaju sto puta, ali ne mogu da budu prihvaćeni jer za to ne bi svi glasali. Možda su neki razočarani jer u tom prvom pasusu ne piše da će Đilas da pobedi - kaže Dačić.

Smatra da opoziciju "ne bi zanimali izborni uslovi i dijalog da imaju šanse da pobede".

Dačić kaže da nema roka za kompromis.

- Mi smo govorili o potrebi da se to na vreme donese, ali na kraju krajeva neke stvari će biti urađene i bez toga da se postigne neki kompromis i dogovor. Ni prošli put nije bilo saglasnosti svih ali smo nešto uradili. Vlast će biti fleksibilna i želimo da budu svi svesni da izborni uslovi ne mogu napraviti pobednika od nekog ko nema dovoljno glasova. Nije tu razlika 51 na prema 49 - zaključuje Dačić.

međustranački d

Video: Dolazak Aleksandra Vučića na međustranački dijalog u Skupštini Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer®

    17. septembar 2021 | 10:31

    Svako ko je realan i ne pati od demencije mora da prizna da opozicija pred svake izbore kuka na izborne uslove. Isto je radila i sadašnja vlast dok nije pobedila. Koliko ja pamtim, a dobro pamtim, sadašnji izborni uslovi su mnogo bolji nego što su bili kada je današnja opouzicija bila na vlasti. Da se ja pitam dao bih opoziciji vreme na televiiziji koliko god hoće jer niko kao oni ne ume da puca u sopstvene noge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA