≫ 

Vučić: "Nećemo da prihvatimo ništa što nije fer i u skladu sa Briselskim sporazumom"

Predsednik Srbije će sutra učestvovati na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti

  • 17
Sednice saveta za nacionalnu bezbedenost Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbije Aleksandar Vučić je, u intervju za TV Kurir, izjavio da će na Demokratskom samitu u Budimpešti biti reči o demografskim, ali i drugim važnim pitanjima.

- Ključno pitanje samita je činjenica da imamo malo dece i da li znamo kome ostavljamo našu zemlju, kao i šta možemo da preduzmemo. Mnogo toga možemo da pirmenimo, samo je u pitanju da li ćemo imati dovoljno novca za sve to.

On je dodao da moramo da napravimo mnogo veći skok po pitanju nataliteta.

- Nemamo nigde dobru situaciju, imamo mnogo problema po tom pitanju. Ali nigde u svetu ne postoji najbolje rešenje. U siromašnijim opštima se vidi pomak, ali tamo gde su njabogatiji ljudi tu su najmanji pomaci.

Kako kaže, nema mera koje 100 odsto donose dobar rezultat.

- Nema univerzalnog rešenja. Da su pare problem, to bi najbogatije zemlje rešile. Oni su taj problem rešili imigracijom, puštanjem imigranata.

"Ne prihvatamo politiku svršenog čina"

Naveo je da će na sutrašnjem samitu biti reči i o političkim kretanjima u Evropi. Kada je reč o situaciji na Kosovu, naveo je da je uvek spreman na razgovor.

- Ne postoji alternativa razgovoru, nije problem da sa Kurtijem razgovaram sto puta dnevno. Nije suština u tome da li ćemo mi nešto loše reći nekom. Imate sudiju na terenu koji očigledno navija za jedan tim - kazao je predsednik i dodao:

- Vi skočite da se bunite, dođe onda delegat koji kažu da su Srbi napravili nerde. Šta je to Srbija uradila? O čemu da razgovaramo?

On je upitao Prištinu što hapsi Srbe, gde je tu pravo, gde je tu pravda.

Predsednik je rekao da rekao da Kvinta ne zna šta da predloži, jer je ono što su ponudili odbio.

- Mi treba da budemo srećni što će oni dobiti 70-80 odsto onoga što su tražili. Neću da se saglasim sa "politikom svršenog čina". Nemojte da trošite moje vreme, ne postoji ta sila koja će me naterati na to - kaže Vučić i dodaje:

- Kad treba da sprovedu prve tačke iz Briselskog sporazuma, oni kažu "e sad ćemo da vas hapsimo. Što hapsite ljude? Hoćete da ih pritvarate i zbog toga što pevaju srpske pesme? Zato što ćete da nađete nekoga iz Kvinte ko će da kaže da imate pravo na to. A gde je tu pravo? Gde je tu pravda? - upitao je predsednik.

- Nećemo da prihvatimo ništa što nije fer i pošteno i što nije u skaldu sa Briselskim sporazumom. Šta može da nam se desi? - naglasio je Vučić.

Dodao je da Srbija neće pristajati na kompromise u vezi sa tablicama.

-Predložili su da nam skidaju tablice, nego će kad ulazite iz Centralne Srbije zalepiće vam stiker iz koje ste zemlje... Rekao sam ne može, možete na silu. Sve možete na silu, ali da dobijete pristanak Srbije za to nećete.

- Ništa ne očekujem ni od koga ni od čega, osim od nas samih - zaključio je predsednik.

Predsednik je ponovio da je spreman da ide na razgovore u Brisel ali da nije optimista i podsetio da se Biriselski sporazum ne ispunjava.

"Zabrinuti su jer nema više njihove dominacije na Balkanu"

Govoreći o izjavama predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, Vučić je upitao što to Milanović kaže u petoj godini njegovog mandata.

- Zašto danas 122 teksta u hrvatskoj štampi, zabrinuti su jer nema više njihove pune dominacije na Balkanu, kao što je bilo za vreme nekih drugih predsednika Srbije. Ja njima ne želim da uvredom utvraćam na uvrede - rekao je Vučić.

U SNS značajne promene

Predsednik je govoreći o Srpskoj naprednoj stranci rekao da će biti značajne promene, da će 50 odsto članova Glavnog odbora biti novi ljudi.

On je rekao i da će na visokom nivou u stranici i u Predsedništvu, biti promena, da će 40-50 odsto članova biti zamenjeno.

Inače, Vučić će sutra u Budimpešti imati odvojene susrete sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejem Babišom, najavila je pres služba predsednika.

Prema najavama, Vučić će imati glavno izlaganje na prvom panelu Samita na kojem će učestvovati i nekadašnji potpredsednik SAD Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Video: Vučić: Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM, a onda Brisel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A?

    22. septembar 2021 | 22:47

    Nazdravlje, još samo da se doda Vašingtonski sporazum i Open Balkan i propast je zagarantovana!!! A gde je Ustav Srbije, onaj na kojem se predsednik zakleo? Gde je važeća rezolucija UN 1244?

  • Ustav

    22. septembar 2021 | 22:50

    Ugrožavanje teritorijalne celine Član 307 (1) Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

  • Veran

    22. septembar 2021 | 22:53

    Aleksandar Vučić, 25.08.2015: "Mislim da naš narod ima razlog za zadovoljstvo, večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština." 

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA