• 0

Kvinta reagovala: Vlada u Prištini da primeni odluku o vraćanju zemlje manastiru Dečani

Snažno ohrabrujemo Vladu u Prištini da nastavi bez daljeg odlaganja potpunu primenu zakonite registracije zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda - navodi se u saopštenju Kvinte

  • 0
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Americkih Država pozdravili su današnje jednoglasno saopštenje Ustavnog suda u Prištini u vezi sa nesprovođenjem odluke o registraciji zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine, pozivajuci još jednom kosovsku vladu da bez odlaganja sprovede odluku suda.

Kao što je navedeno u ranijem saopštenju Kvinte od 19. maja, poštovanje vladavine prava obaveza je svih vlada, objavljeno je na sajtu Američke ambasade u Prištini.

- Snažno ohrabrujemo Vladu u Prištini da nastavi bez daljeg odlaganja potpunu primenu zakonite registracije zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda - navodi se u saopštenju Kvinte.

Ambasadori Kvinte naglašavaju da je, kako su naveli "podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom pravosuđu zasnovana na potpunom i jednakom sprovodenju svih sudskih odluka, bez obzira na politička neslaganja".

Ustavni sud u Prištini objavio je danas Rešenje o tome da nije izvršena presuda iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani, a rešenjem se omogućuje tužiocu da preduzme dalje korake u vezi s tim slučajem.

Na sajtu Ustavnog suda objavljeno je da odluka Ustavnog suda obavezujuća za pravosuđe, ali i za sva lica i sve kosovske institucije.

U rešenju, koje je potpisala predsednica Ustavnog suda Gresa Caka-Nimani, navodi se i da Sud preko svojih mehanizama periodično procenjuje izvršenje svojih presuda.

U slučaju neizvršenja odluke, Ustavi sud može da donese rešenje o neizvršenju, koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše tužilac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima