Fon der Lajen u Prištini zahtevala nastavak dijaloga, Kurti odgovara optužbama protiv Beograda

Pregovarači su u Briselu i nadam se da imaju mandat za pregovore koji su najbolji način da se krene dalje. Duboko sam uverena da je važno rešiti situaciju i nastaviti konstruktivni dijalog - rekla je fon der Lajen

  • 0
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Beograd i Priština moraju da rade na konstruktivnom dijalogu kako bi rešili situaciju na severu Kosova i Metohije, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon sastanka sa premijerom privremenih instiutucija Aljbinom Kurtijem.

- Pregovarači su u Briselu i nadam se da imaju mandat za pregovore koji su najbolji način da se krene dalje. Duboko sam uverena da je važno rešiti situaciju i nastaviti konstruktivni dijalog - rekla je fon der Lajen, prenosi Koha.

Ona je dodala da sanja o Zapadnom Balkanu kao delu EU.

Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka Kurti je rekao da je obavestio predsednicu EK da Beograd grupiše snage na administrativnom prelazu, a nakon što je Priština počela da sprovodi reciprocitet za registarske tablice.

On je izjavio i da Beograd sa jedne strane prima donacije iz EU, a sa druge se militarizuje uz pomoć Rusije i Kine.

Kako prenose prištinski mediji, Kurti je rekao i da se nada da će u Briselu danas biti pronađeno rešenje za deblokadu administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kao i da će kosovska policija ostati na prelazima, nakon što je odbijen predlog KFOR-a da oni zamene pripadnike policije, prenosi "Gazeta ekspres".

- U ponedeljak smo pokazali spremnost kada smo se sastali sa komandantom KFOR-a koji je dao predlog da se uklone barikade i zamene specijalne jedinice dok se ne smiri situacija. Granična policija bi ostala na Brnjaku i Jarinju i reciprocitet sa tablicama bi se nastavio. Mi smo na to pristali - rekao je Kurti i dodao da je taj predlog odbio Beograd.

Fon der Lajen je ranije danas razgovarala sa predsednicom privremenih institucija Vljosom Osmani koja je rekla da Beograd teži da destabilizuje Kosovo i region i zatražila od EU da to osudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA