≫ 

"Pala je prva kap srpske krvi. Čaure po Kosovu, jedan metak završio u plućnom krilu mladića od 36 godina"

Pripadnici ROSU i KPS su danas napali narod, koristili bojevu municiju. Sve ovo je maslo Aljbina Kurtija, koji želi da se sveti Srbima na KiM - rekao je Petković

  • 28

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se na vanrednoj konferenciji za medije povodom nereda na KiM.

- Pripadnici ROSU i KPS su danas napali narod, koristili bojevu municiju. Sve ovo je maslo Aljbina Kurtija, koji želi da se sveti Srbima na KiM - rekao je Petković.

On je rekao da je u neredima ranjen Srbin, Srećko Sofronijević, mladić star 36 godina i da je ovim "pala prva kap srpske krvi".

Video: Čaure puščanih zrna i patrone šok bombi po ulicama: Posledice akcije jedinice Rosu

- Imamo desetine povređenih. Među desetinama povređenih, teško je upucan Srećko Sofronijević čovek kom se upravo bore za život. Divljaštvo Kurtija je dovelo do toga, do izazivanja haosa na severu Kosova i Metohija. Nakon toga, kada je ROSU krenuo ka školi, hrabri goloruki Srbi su uspeli da oteraju ROSU - rekao je Petković.

Ukazao je da je ovo "sedmi put da pripadnici ROSU, do zuba naoružani, upadaju na sever KIM i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom".

Pokazujući slike zaplenjenih pakovanja sokova i čokoladica, upitao je da li je to krijumčarenje robe zbog koje Rosu upada sa oklopnim vozilima na sever Kosova i Metohije, i stvara jedno gotovo ratno stanje.

Naveo je da je Rosu krenule ka tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, ali da je hrabri goloruki srpski narod uspeo da odbrani taj deo Kosovske Mitrovice i otera pripadnike Rosu, koji su se onda povukli u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice.

Kosovska Mitrovica Foto: Tanjug/AP

- Takođe, naši ljudi okupljeni u Zvečanu, uspeli su pod rafalima koje su trpeli, da oteraju Rosu iz centra Zvečana, gde su upadali u magacine, u privatne kuće. Oni su upadali u apoteke, za njih je krijumčarenje robe to što se prodaju lekovi u apotekama - istakao je Petković.

Jedinice Rosu kod mesta Rudare napadale i bojevom municijom

Kada su se vratili u bazu Belvedere, dodao je Petković, "šest oklopnih vozila je ponovo krenulo na sever Kosova i Metohije".

- I tu ih je naš narod ponovo sprečio i to kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj, tako što su jedinice Rosu napadale i bojevom municijom - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Aljbin Kurti želi da izazove krizu i osvoji sever, ocenio je on.

- Pozivam Kfor i međunarodnu zajednicu da reaguju i zaustave ludilo Aljbina Kurtija. Ako Kfor nije sposoban da reaguje i zaštiti srpski narod, ima ko će - poručio je Petković.

Video: Napeto u Severnoj Kosovskoj Mitrovici: Zapaljeni automobili u blizini mosta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA