≫ 

Zaharova: UNMIK i Kfor da osiguraju bezbednost diplomata

Pozivamo UNMIK i međunarodne snage na Kosovu da u okviru svojih ovlašćenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 osiguraju bezbednost i neophodne uslove za normalan rad personala ruske kancelarije u Prištini - istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova

  • 2
Maria Zakharova, Marija Zaharova Foto: Tanjug/AP

Proterivanje dvoje ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posledice po njihov pravni status, naglasila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom danas na sajtu Ministarstva.

- Polazimo od činjenice da ovaj korak prištinske administracije neće imati nikakve posledice po pravni status pomenutih ruskih diplomata - saopštila je ruska zvaničnica, prenosi TAS.

Rusija poziva Privremenu civilnu administraciju Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) i međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO saveza, odnosno Kfor, da obezbede bezbedne uslove za osoblje ruskog predstavništva u Prištini, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.

- Pozivamo UNMIK i međunarodne snage na Kosovu da u okviru svojih ovlašćenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 osiguraju bezbednost i neophodne uslove za normalan rad personala ruske kancelarije u Prištini. Očekujemo od administracije UN odgovarajuće pisane garancije - istakla je Zaharova.

Proterane diplomate, prema rečima Zaharove, nemaju veze ni sa jednim organom samoproglašene države, jer su u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni akreditovani pri Misiji UN (UNMIK).

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenila je objavu kosovskih vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao namernu grubu antirusku provokaciju.

Reč je dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji, a Priština je kao argument navela „opasnost po nacionalnu bezbednost“ i „ustavni poredak“ koji, kako ističe Zaharova, u "pokrajini faktički ne postoji".

Predsednica Vjosa Osmani izjavila je juče da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata zbog, kako je navela, njihove štetne aktivnosti "koje su narušile nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova".

Ubrzo nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni Kosovo ni odluke „vlade“.

- Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, dakle ne priznajemo ni njihovu vladu kao ni druge strukture. Nijedna odluka Prištine nema za nas pravnu snagu. Mi sarađujemo sa misijom UNMIK, uključujući i ova pitanja, a na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN  - saopšteno je iz ambasade.

Video: Kad Marija Zaharova zaigra tvist

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Škavell

    24. oktobar 2021 | 11:30

    Bavi se ti šminkom i Krim, sve ostalo nije tvoj posao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA