≫ 

Fon Kramon: Mnoge zemlje EU nemaju pojma šta se dešava na Balkanu

Imamo aktivnu grupu u EP koja se bavi Zapadnim Balkanom, ali treba da prenesemo teme regiona iz ovog balončića u širi diskurs država članica, posebno onih koje nemaju predstavu šta se dešava u regionu - istakla je specijalni izvestilac Evropskog Parlamenta

  • 5
Viola von Cramon fon Kramon Foto: Tanjug/AP

Specijalni izvestilac Evropskog Parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon kritikovala je zemlje članice EU, rekavši da Zapadni Balkan vide kao zaostali region kojim se ne treba previše baviti, prenosi Koha.

Fon Kramon je na panelu „Berlinski proces – šta je sledeće?“ koji se održavao tokom drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma, podsetila na reči nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Evropski kontinent je naša odgovornost, kao što je kancelarka Merkel istakla 2014. Dakle, zašto je nekim zemljama teško da preuzmu više učešća u tom procesu. Postavlja se pitanje, zašto se ne ubrzava integracija, ili kao što je rečeno nema vizne liberalizacije za Kosovo ili se ne otvaraju pregovori za Severnu Makedoniju i Albaniju. Ovde dolazimo do pitanja kako promeniti percepciju mnogih zemalja EU koje nemaju pojma šta se dešava na Balkanu i koliko je važna integracija građana ovog regiona. Ne samo političari, već i društva nekih država članica, balkanske države vide kao mafijašku oblast u kojoj se dešavaju samo loše stvari. Dakle, Berlinskom procesu je potrebno više energije kako bi se smanjio skepticizam unutar članica EU,u funkciji u perspektivi proširenja“, rekla je fon Kramon.

Istakla je da mnogi u EU veruju u diskurs o Srbiji kao mafijaškoj državi i državi organizovanog kriminala.

- To nije dezinformacija, ali jeste pristrasan diskurs. Moramo više da objašnjavamo gde je napravljen napredak. Svi znaju da ovde u Beogradu postoji veliko nazadovanje u demokratiji, vladavini prava, slobodi medija, opohođenju prema opoziciji, ali Srbija i pored toga zaslužuje da bude tretirana kao zemlja kandidat - rekla je fon Kramon, prenosi Danas.

Istakla je da razume frustriranost ljudi u regionu zbog neispunjenih obećanja o pridruživanju Evropskoj Uniji, ali i da se u institucijama EU radi na pitanjima regiona, ali da ne dele sve države članice isto intresovanje za pomoć regionu.

Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/STA/Nebojša Tejić

- Imamo aktivnu grupu u EP koja se bavi Zapadnim Balkanom, ali treba da prenesemo teme regiona iz ovog balončića u širi diskurs država članica, posebno onih koje nemaju predstavu šta se dešava u regionu. Na primer, francuski predsednik koristi ovaj region samo za unutrašnje potrebe, isto je i sa Holandijom i nekim drugim državama, meni je to tužno - rekla je fon Kramon.

Govorila je i o tome kako bi mogao da izgleda Berlinski proces i politika Nemačke prema Zapadnom Balkanu nakon promena koje će doneti formiranje nove vlade u Nemačkoj.

- Mislim da su Zeleni najveća podrška pridruženju regiona Evropskoj uniji. Zeleni će definitivno agendu za Zapadni Balkan uneti u koalicioni dogovor. Nadam se da možemo da nastavimo Berlinski proces sa više energije, sa više distinkcije u odnosu na prethodni period. Nadam se da sledeći kancelar Nemačke neće ići u Beograd i Tiranu nego u Crnu Goru i Skoplje, kako bi ukazao na progres koji je tamo napravljen. Pokušaćemo i da približimo Berlinski proces onim državama članicama koje su skeptične prema regionu jer je potreban dodatni uticaj na političare u Parizu i Hagu kako bi obećanje o proširenju bilo održano -  rekla je fon Kramon.

Video: EP usvojio izveštaj o Srbiji: Ključne stvari su normalizacija odnosa i poštovanje prava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović w

    28. oktobar 2021 | 10:27

    Dosta nam je tih "demokrata" koji nam donose fašizam financirajući neke organizacije i filmove za rušenje vlasti, kao donose nam demokratiju...kod nas govori ko šta hoće i nikom ništa,a njihove demokrate osuđuju i zatvaraju za izgovorenu reč(istinu) i svi u EU šute, to je njihova demokratija, zabrana pisma,knjiga, oduzimanje prava I imovine,nije to demokratija već fašizam...

  • Trig

    28. oktobar 2021 | 09:38

    Ovo, djubre, je vrlo opasno po Srbiju.

  • nikolas

    28. oktobar 2021 | 09:53

    EU FANATICI - PROSIRENJA EU NECE BITI !!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA