≫ 

Fon Kramon: Progresa u dijalogu Beograda i Prištine neće biti pre izbora u Srbiji

Izvestiteljka Evropskog parlamenta skreće pažnju i na predstojeće izbore u Francuskoj kako bi se videlo da li će doći do vizne liberalizacije za tzv. Kosovo. Fon Kramon inače potvrđuje da je protiv otvaranja klastera za Srbiju u ovom trenutku

  • 2
Viola von Cramon fon Kramon Foto: Tanjug/AP

Izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola Fon Kramon smatra da će do napretka u dijalogu Beograda i Prištine doći u prvoj polovini sledeće godine, a taj napredak, odnosno očekivanja da će stvari, kako kaže, po tom pitanju biti lakše, vezuje za izbore u Srbiji, prenosi Tanjug.

Fon Kramon smatra i da bezbednosna situacija na KiM nije loša i naglašava da je potrebno, pojačati implementaciju vladavine prava, kako ona definiše nedavne akcije kosovske policije, ne samo na severu, već na celoj teritoriji južne srpske pokrajine i da je to neophodno uraditi pre izbora.

- Uvek možemo debatovati o tome, ali generalno uvek sam za borbu protiv kriminala, protiv korupcije. Sve zemlje treba da pojačaju policijske snage u borbi protiv kriminala i korupcije, ne samo Kosovo i to ne samo na severu, već na celoj teritoriji Kosova - kazala je Fon Kramon.

Kada je reč o dijaloga Beograda i Prištine Fon Kramon kaže da on zavisi od obe strane koje vode dijalog, ali i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Nadam se da će do finalnog dogovora doći uskoro jer ova situacija koči evrointegracije obe zemlje - kazala je Fon Kramon.

Navodeći da se ne očekuje da dođe do progresa u dijalogu pre izbora u Srbiji, Fon Kramon skreće pažnju i na predstojeće izbore u Francuskoj koje, kako kaže, treba sačekati i kako bi se videlo da li će doći do vizne liberalizacije za Kosovo.

Govoreći o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija, Fon Kramon je novinarima prenela da je Izveštaj veoma dobar, ali da je ona protiv otvoranja klastera ili poglavlja u ovom trenutku.

Viola Fon Kramon koja je inače evroposlanica iz reda Zelenih, danas ide i u Loznicu gde će razgovarati sa meštanima i ekspertima za zaštitu životne sredine o nedoumicama u vezi kompanije Rio Tinto i eksploatacije litijuma u lozničkom kraju. Kako kaže, tamo će razgovarati sa ljudima kako bi došla do još informacija u vezi cele situacije.

- Još mi je rano da kažem da li podržavam to ili ne, danas ću ići tamo da razgovaram sa ljudima i dobijem još informacija od eksperata.  Nažalost, mislim da u vezi svega toga nema dovoljno transparentnosti - rekla je Fon Kramon.

Ona je dodala da su ljudi uplašeni od potencijalne mogućnosti urušavanja životne sredine, ali da se sa druge strane ipak mora eksploatisati litijum.

- To se ne mora dešavati u Srbiji, ali ako je Srbija zainteresovana da bude jedan od dobavljača, fer je sagledati i tu opciju. Nisam za ili protiv toga, ali podržaću ljude na terenu koji su uplašeni od tog procesa - kazala je Fon Kramon.

Video: Jasna poruka Vučića Prištini posle razgovora sa Putinom i Sijem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    28. oktobar 2021 | 16:17

    Obe zemlje ne postoje tako da malo sa tim odj... Sto se tice eu ona nas ni ne zanima.

  • 😂

    28. oktobar 2021 | 18:02

    Koliko je ovih Fon Nekaranih u EU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA