≫ 

Šta krije "Soba za poklone" u Vladi Srbije: Ovi darovi su najskuplji, zbog jednog je diplomata prekršio zakon

*Sobu za poklone ima jedino Vlada Srbije, i ona izgleda kao pravi muzej *Predmeti su pažljivo smešteni u staklene vitrine, okačeni na zidove, složeni od poda do stolova *Prema Zakonu o korupciji, premijeri i ministri nemaju pravo da ih zadrže za sebe *Jedan od najskupljih poklona je tepih, koji je Mirko Cvetković dobio od azerbejdžanskog diplomate, vrednosti oko 2.500 evra

  • 4

Video: Skrivena soba luksuza Vlade Srbije: Ovde završavaju svi pokloni stranih državnika

Od pozlaćenih čašica za rakiju koje je Ivica Dačić dobio od Vladimira Putina, preko bunde koju je Ana Brnabić dobila od Nursultana Abišula Nazarbajeva, od posebne fotografije koju je Dmitrij Medvedev lično napravio do tepiha vrednog više od 2.000 evra koji je Mirko Cvetković dobio od azerbejdžanskog ambasadora - pokloni svih premijera od mandata Vojislava Koštunice nalaze se u posebnoj prostoriji u Nemanjinoj 11.

Ovakvu prostoriju ima jedino Vlada Srbije, i ona izgleda kao pravi muzej. Predmeti su pažljivo smešteni u staklene vitrine, okačeni na zidove, složeni od poda do stolova.

Sve ono što premijeri dobiju ostavljaju u ovoj prostoriji i tako je od mandata Vojislava Koštunice. Predmeti se zavode, procenjuje se njihova vrednost i na kraju svake godine šalje se izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema Zakonu o korupciji, oni nemaju pravo da ih zadrže za sebe. Političari mogu da zadrže poklone vrednosti do 1.700 dinara, što je propisano zakonom iz 2012. godine.

- Svaki ministar i premijer dužni su da odrede nekog člana kabineta da vodi evidenciju o tim poklonima i svi moraju biti na jednom određenom mestu. Iako vodim evidenciju, ne prebrojavam koji je premijer dobio najviše poklona. Sada tokom korone je taj obim smanjen u odnosu na period do 2019. godine - rekla nam je Ljudmila Milatović, samostalni savetnik za državne posete i ceremonijal u Vladi Srbije.

Ovim poslom ona se bavi već 20 godina i kaže da je svaki predsednik Vlade odabrao, u dogovoru sa članovima protokola i savetnicima, nešto što će poklanjati svojim gostima.

Ljudmila Milatović, samostalni savetnik za državne posete i ceremonial u Vladi Srbije u razgovoru sa novinarkom Telegrafa-Foto: Milena Đorđević

- Premijerka Brnabić odlučila je da poklanja svojim gostima "zemlju Nemanjića", koja je stavljena u jednu vizantijsku kožnu kuglu, sa urađenom agendom o čemu je reč. Poklanja i naliv pera, koja na sebi sadrže srpski grb, vina, korpe sa hranom karakterističnom za naše podneblje. Vojislav Koštunica je voleo da poklanja knjige. Mislim da je "Srbija" Dragoljuba Zamurovića obišla svet. Aleksandra Vučić je poklanjao ikone, knjige... trudimo se da to bude nešto karakteristično za naše podneblje - rekla je ona za Telegraf.rs.

Kolekciju poklona Ane Brnabić u 2019. godini upotpunjuju i kristalna činija, dar predsednika Češke, Miloša Zemana, bista cara Konstantina, dobijena od Grada Niša i vezena svilena prostirka koju je primila od šangajske delegacije.

Koji je najskuplji, koji najneobičniji poklon?

Šta je najskuplje, šta najneobičnije teško je oceniti, jer svaki poklon krije neku simboliku i priču.

Ipak, interesantan je poklon premijera Dimitrija Medvedeva, koji je darovao Ani Brnabić, a u pitanju je velika fotografija panorame Moskve. Poklon k'o poklon, rekli bi mnogi, da prema zakonu, fotografisanje grada iz vazduha nije zabranjeno.

Za našu sagovornicu, ibrik i tanjir koji je Mirko Cvetković dobio od Silvija Berluskonija predstavljaju pravu retkost, zbog toga što je nemoguće odrediti materijalnu vrednost.

- To je rađeno u jednoj manufakturi u Firenci, ručni rad je i da biste mogli doći do nečeg takvog, morate "biti neko", a opet s druge strane morate nekom posebnom i da poklonite. Znači, Berluskoni je to poklonio Cvetkoviću, posebno je naručio za njega. Na sajtovima nismo pronašli tu neku materijalnu vrednost - rekla nam je.

Pored ibrika, tu je i tepih koji je, takođe Mirko Cvetković, dobio od azerbejdžanskog ambasadora, a procenjen je na oko 2.500 evra. Interesantno je da je tepih raširen u prostoriji i po njemu se svakodnevno gazi.

Video: Tajna čuvana vekovima nalazi se u Narodnom muzeju: Ovo je priča o Beogradskoj mumiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA