Hrvatski premijer Plenković danas u zvaničnoj poseti u Prištini sa Kurtijem i Osmanijevom

Ovo je prva Plenkovićeva poseta Prištini od kako je na dužnosti premijera, tokom koje će, kako je najavljeno iz Zagreba, posetiti Hrvate u Janjevu i obići bazu Kfora i pripadnike hrvatskog kontingenta

  • 5
Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubasic

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi danas na Kosovu i Metohiji, gde će obići Janjevo, gde živi najviše Hrvata, i primiti medalju Sv. Terezije, koju će mu uručiti predsednika privremenih institucija Vljosa Osmani.

Ovo je prva Plenkovićeva poseta Prištini od kako je na dužnosti premijera, tokom koje će, kako je najavljeno iz Zagreba, posetiti Hrvate u Janjevu i obići bazu Kfora i pripadnike hrvatskog kontingenta.

U premijerovoj pratnji su predstavnici HGK, Ericšona Nikole Tesle i Končara, ali i olimpijac Josip Glasnović.

Zagrebački Večernji list, koji Kosovo naziva državom, piše da Hrvatska ima redovni politički dijalog i susrete premijera sa predstavnicima Prištine na marginama međunarodnih konferencija.

Ova poseta, prema pisanju Večernjeg ima više komponenti - političku, diplomatsku, privrednu, humanitarnu, dijasporsku, kao i bezbednosnu.

Ona dolazi i dan nakon što je na lokalnim izborima Kurtijevo Oslobođenje ponovo doživelo debkl u drugom krugu lokalnih izbora i koje više nije vodeća stranka u južnoj srpskoj pokrajini.

Najavljeno da će se Plenković u Prištini sastati sa predstavnicima privremenih institucija Aljbinom Kurtijem

Podseća se da je Hrvatska sedmi trgovinski partner Kosovu od zemalja EU.

Susret s Vjosom Osmani, dodaje se, ima humanitarnu notu. Ona će Plenkoviću i direktoru bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručiti medalju Svete Terezije. Priznanja im se dodeljuju u znak zahvalnosti za angazovanje nakon tragične nesreće u Slavoniji u kojoj se letos prevrnuo autobus pun kosovskih državljana, pri čemu ih je desetero poginulo, a 50-ak bilo povređeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fis

    15. novembar 2021 | 10:17

    Dno dna,ovakva politika njihova koja se zasniva na mrznji Srbije samo ce ih dovesti do dna, mrznja nikom nije donela dobro...

  • XXXL

    15. novembar 2021 | 09:53

    Sve moj do moga.

  • KKK

    15. novembar 2021 | 10:23

    Ostani tamo i spasi Hrvatsku !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA