≫ 

"Lajčak pokušava da pronađe elemente za postizanje nekakvog dogovora, dijalog besmislen bez napretka"

Od kada je Kurti premijer privremenih institucija u Prištini nije bilo nikakkvog napretka u dijalogu posle dva susreta na vrhu i niza sastanaka na nivou stručnjaka - rekao je Milovan Drecun

  • 0
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi u Beograd gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da Lajčak, koji se u ponedeljak sastao sa Aljbinom Kurtijem, pokušava da pronađe neki element za postizanje nekakvog dogovora o bilo kom pitanju. Kako ocenjuje, treći neuspešni sastanak na najvišem nivou bio bi previše.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM kaže za RTS da razgovorima sa Aljbinim Kurtijem i Aleksandrom Vučićem specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastoji da se pronađe način za nastavak razgovora dve strane, kao i da se prenese poruke Brisela.

Drecun podseća da od kada je Kurti premijer privremenih institucija u Prištini nije bilo nikakkvog napretka u dijalogu posle dva susreta na vrhu i niza sastanaka na nivou stručnjaka.

- Priština sprečava bilo kakav napredak. Održavanje dijaloga bez konkretnih rešenja postaje besmislen. Problem Brislekog dijaloga nije samo formranje Zajednice srpskih opština već i energetika, sloboda kretanja, pravosuđe, policija kao i Radna grupe za registarske tablice - naglašava Drecun.

Upozorava da pored toga što odbija fromiranje ZSO, Kurti ide dalje pokazujući da Priština želi da preuzme upravljanje mrežom za prenos električne energije.

Kosnstatuje da Kurti želi da o tome govori samo sa Briselom iako dobro zna da je vlasnik te mreže država Srbija.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, Lajčak sastancima sa Kurtijem i Vučićem pokušava da vidi ima li šanse za susret dve strane na najvišem nivou i šta bi se našlo na dnevnom redu.

- I na prošla dva sastanka formiran je dnevni red, a Kurti je 'minirao' te sastanke. Kada je rešavana kriza u vezi sa tabilicama pored dogovara o formiranju radne grupe koja će se baviti tim problemom, kao sledeća i glavna tačka u nastavku dijaloga istaknuto je formiranje ZSO. Priština se tada sa time složila i sada to ponovo odbija - kaže Drecun.

Drecun je skeptičan u vezi sa tim da li moguće da se pronađu elementi za postizanje nekakvog dogovora o bilo kom pitanju. "Tri neuspešna sastanka na vrhu bili bi previše. Kurti ignoriše poruke Brisela i Vašingtona o ZSO".

Smatra da će doći vreme kad će EU morati iskreno da kaže da li u mogućnosti da vodi dijalog ili da vrati mandat UN-u ako to nije u stanju da učini.

"Kurti šampion političkih nebuloza"

Komentarišući posetu Aljbina Kurtija Zagrebu koji je tom prilikom napao Beograd rekavši da se Srbija na Balkanu ponaša kao Rusija i da od Republike Srpske želi da napravi Belorusiju, Decun kaže da je premijer privremenih institucija "šampion poltičkih nebuloza".

- Zagreb i kosovski Albanci već dugo imaju dobru saradnju, a zajedinički cilj je da se naškodi interesima Beograda i celokupnom srpskom narodu - smatra Drecun.

Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel Foto: Tanjug/AP

Podseća da to prijateljastvo potiče još od ratova devededetih kada je se mnogo kosovskih Albanaca borilo u hrvatskim paravojnim formacijama, a jedan od ključnih komandanata je bio Agim Čeku koji je posle postao jedan od zapovednika OVK.

- Hrvatska priznaje tzv. Kosovo i pomaže im da dobiju nova priznanja i istovremeno nastoji da zakoči evrointegracije Srbije - ocenjuje Drecun.

"Zagreb pomaže Prištini da formira vojsku"

Sa druge strane, kako tvrdi, Hrvatska u velikoj meri pomaže da Kosovske bezbednosne snage prerastu u pravu tzv. vojsku Kosova.

U toku je druga rotacija hrvatskih snaga u okviru Kfora, dolazi još 130 pripadnika hrvatske vojske, ukupno će ih biti 142.

Drecun navodi da misija hrvatske vojske u okviru Kfora ima prešadijsku četu od 100 ljudi, 15 pripadinka u izviđačkoj četi obaveštajnog bataljona i dve helikopterske posade. Ukazuje na to da je rečeno ranije da je njen mandat između ostalog i podrška transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga što je, naglašava, direktno kršenje Rezolucije 1244.

Croatia Hrvatska Zagreb Panorama Foto: Shutterstock

Rezolucija 1244 ne predviđa postojanje KBS-a, a Hrvatska pod maskom Kfora želi da pruži podršku formiranju tzv. vojske Kosova, kaže Drecun.

Drecun kaže da ga tu najviše brine obaveštajna komponenta hrvatskog kontigenta u okviru Kfora. Veruje da hrvatske snage žele da ostvare obaveštajni prodor tako što će pokušati da nađu pogodne saradnike, koji bi mogli da im kažu o čemu se razgovara na sastancima državnog vrha Srbije i Srba sa Kim. Te podatke koje bi prkupili verovatno bi delili sa Prištinom, dodaje Drecun.

Naglašava da je vojna vežba "Defender 21" bila veoma obimna u okviru koje je održan i "Laufer 21" koja je bila obaveštajnog karaktera u kojoj su učestvovali i pripadnici obaveštajnog sektora KBS-a.

Ta vežba je održana u Hrvatskoj. To svedoči da već obaveštajno sarađuju. Mandat hrvatskih snaga na KiM neće doprineti stabilizaciji prilika u južnoj srpskoj pokrajini, zaključuje Drecun.

Video: Vučić rekao Lajčaku da je zabrinut: Preneo sam mu da se Albanci spremaju za novu kampanju priznanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA