• 0

Jeremić: Srbija će preko UN biti vidljiva

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije je u ponedeljak uveče preuzeo predsedavanje na 66. sesiji Generalne skupštine UN

  • 0

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, kojom od danas u ime Srbije predsedava Vuk Jeremić, započinje novo redovno godišnje zasedanje.
Jeremić je u ponedeljak uveče simbolično preuzeo predsedavanje na 66. sesiji Generalne skupštine UN od predstavnika Katara Nasira Abdulaziza al Nasira koji mu je predao čekić koji je koristio tokom vođenja sednica.

U zgradi UN na Ist riveru u Njujorku primopredaji je prisustvovao i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je pozdravio Nasira i Jeremića.
Jeremić je posle preuzimanja funkcije izjavio da će Srbiji, tokom njegovog predsedavanja, biti pružena prilika da zastupa svoje interese u jednom složenom vremenu.
- Ovo je velika prilika za svaku zemlju koja se nađe na ovoj poziciji. Srbija će, preko Generalne skupštine, biti na vrlo vidljivom mestu i ona će biti tačka preko koje se vrši veliki broj razgovora i pregovora - rekao je Jeremić.
On je kazao da očekuje da narednih 12 meseci budu veoma intenzivni u diplomatskom smislu, uzimajući u obzir celokupnu situaciju u svetudodajući da će danas predstaviti dnevni red zasedanja i priroritete srpskog predsedavanja.
Visoka debata biće održana 25. septembra a prvi će se, po tradiciji, svetskim liderima obratiti predsednik Brazila. Nakon njega, po nepisanom diplomatskom pravilu govoriće američki predsednik Barak Obama, a kao treći, prisutnima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima