≫ 

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao referendum o promeni Ustava Srbije

Referendum će biti održan 16. januara

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je večeras referendum o promeni Ustava Srbije. Dačić je referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava raspisao nakon završetka posebne sednice parlamenta. Referendum je zakazan za 16. januar.

Na toj sednici usvojeni su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma.

- Referendum će biti održan 16. januara 2022. godine u vremenu od 7 do 20 časova - rekao je Dačić.

Građani će se na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavati na pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

- Podsetiću još jednom, promena UStava se odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilaca. Nije ni u kakvoj vezi ni sa pitanjem preambule, odnosno Kosova i Metohije. Naš tav po pitanju toga je jasan, da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije. Naročito nema veze sa raznim drugim pitanjima koja se u poslednje vreme politizuju - dodao je.

Dačić je pozvao sve građane da izađu na referendum rekavši da je "u interesu Srbije da se potvrdi odluka Narodne skupštine".

- Na referendumu nema pobednika, ali ja želim Srbiji da pobedi na referendumu. Pitanje promene ustava zahteva dvotrećinsku većinu, kojom je doneta i ova odluka. Ona ima izuzetno veliku političku snagu. U budućnosti će nas čekati dosta rasprava i o drugim pitanjima, bilo da je reč o zakonima ili o Ustavu. Pitanje koja je većina dovoljna za uspeh referenduma nije pitanje kojim smo se mi bavili. Da bi referendum uspeo potrebno je da se potvrdno izjavi većina izašlih - objasnio je Dačić.

Tokom rasprave u parlamentu ministarka pravde Maja Popović rekla je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napretka Srbije u procesu evrointegracija

Ona je dodala da su ciljevi promene - Ustava povećanje pravne sigurnosti građana, pravna zaštita i suđenje u razumnom roku.

Video: Dačić se uz suze oprostio od Mrkonjića: Otvorena knjiga žalosti u prostorijama SPS-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    30. novembar 2021 | 19:20

    Molim sve građane da izadju i da zaokruže NE... samo tako možemo pobediti ovu tiraniju

  • Bobi

    30. novembar 2021 | 17:28

    Čim toliko žure da menjaju ustav ,znači da nešto nije dobro i da nije u interesu naroda,nego u interesu stranke i glasaca sns i stranih kompanija i oko Kosova ,narod treba da glasa protiv izmene ustava i da se povuku zakoni o eksplataciji zemlje...

  • Chance

    30. novembar 2021 | 15:43

    Kako ce nas nadlezni obavestiti o pojedinostima referenduma? Kako su slali one Batut poruke, mogu i o ovome da nas obaveste detaljnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA