≫ 

Stefanović na konferenciji UN: Srbija nastavlja daje 300 pripadnika VS za mirovne operacije Ujedinjenih Nacija

Srbija ostaje čvrsto opredeljena da obezbedi kontinuitet doprinosa izgradnji i očuvanju svetskog mira. Svojim angažovanjem u mirovnim operacijama UN, Srbija se svrstava uz značajnije kontributore i spremna je da sagleda mogućnosti daljeg unapređenja svog angažovanja - rekao je Stefanović

  • 0
Vežba voda Vojske Srbije za učesće u misiji UN u Libanu Foto: Tanjug/Ministarstvo Odbrane i Vojska Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović obratio se danas na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj mirovnim operacijama, koja je održana u virtuelnom formatu, a čiji je organizator Republika Koreja.

Ministar Stefanović je istakao tom prilikom da će nivo angažovanja od 300 pripadnika Vojske Srbije u šest mirovnih operacija UN biti zadržan i u narednom periodu, saopšteno je iz Ministasrtva odbrane.

- Bez obzira na sve poteškoće nametnute aktuelnim okruženjem, uključujući i činjenicu da borba sa korona virusom i dalje intenzivno traje, Srbija ostaje čvrsto opredeljena da obezbedi kontinuitet doprinosa izgradnji i očuvanju svetskog mira. Svojim angažovanjem u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, Srbija se svrstava uz značajnije kontributore i spremna je da sagleda mogućnosti daljeg unapređenja svog angažovanja i doprinosa, podrazumevajući i obezbeđenje pune podrške implementaciji inicijative generalnog sekretara UN Akcija za očuvanje mira'''', rekao je Stefanović.

Kako je istakao, nivo angažovanja do 300 lica u šest mirovnih operacija Ujedinjenih nacija biće zadržan i u narednom periodu sa težištem u Libanu - UNIFIL i u Centralnoafričkoj Republici - MINUSCA.

- 'Srbija će obezbediti i za buduće potrebe očuvanja mira u Libanu angažovanje pešadijske čete u UNIFIL u saradnji sa Kraljevinom Španijom, kao i voda za zaštitu snaga u saradnji sa Republikom Italijom - rekao je ministar, dodajući da će vojni medicinari, takođe, i dalje biti angažovani u Centralnoafričkoj Republici.

Srbija će, dodao je, zadržati svoje angažovanje i na Kipru u operaciji UNFICYP sa vojnopolicijskim snagama u saradnji sa Velikom Britanijom, kao i u ostalim operacijama, gde već ima angažovane vojne posmatrače, štabne oficire, policijske službenike i zatvorske čuvare.

- Isto tako, pod okriljem Akcije za očuvanje mira, Republika Srbija je posebno zainteresovana i za prioritet koji se tiče unapređenja saradnje sa zemljama domaćinima mirovnih operacija. Posebno imajući u vidu da je i sama zemlja domaćin jedne od operacija Ujedinjenih nacija i da inistiramo na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije 1244 SB UN, kao i na nastavku angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom - naglasio je ministar Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA