≫ 

Šta za Srbiju znači dolazak Šolca u Bundestag?

Neće menjati politiku. Oni eksplicitno traže da mi priznamo Kosovo, pogotovo posle zaoštravanja i dolaska Zelenih koji su najcrnji deo te liberalne varijante, ne verujem da će biti ublažavanja. Vrlo su pragmatični i umeju da odrede razliku između ekonomije i politike - objasnio je Stevica Deđanski

  • 11
Olaf Šolc Nemačka kancelar

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc novi je, deveti po redu kancelar Nemačke, koji će predvoditi vladu sastavljenu od svojih Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala, a u Bundestag je došao sa svojom 40 godina starom torbom.

Novinar Miroslav Stojanović u jutarnjem programu Kurir televizije kaže da iako zvuči kao fraza, zemlje sa stabilnom demokratijom i institucijama nemaju velike i radikalne zaokrete sa promenom vlasti u Berlinu.

- Menjaće se akcenti u politici u zavisnosti ko vodi ključna ministarstva. U ovom času najviše pažnje izaziva Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, jer je neka vrsta novine. Prvi put dolazi jedna žena na to mesti i za inostravstvo je veoma važno mesto od koga zavise akcenti u spoljnoj politici. Pitanje je koliko će Analena Berbok, koja je veoma mlada i energična i kreće sa velikom ambicijom, imati manevarskog prostora za neku vrstu autonomne spoljne politike - objasnio je Stojanović i dodao da njen prethodnik Hajko Mas nije imao previše prostora, te da je Merkelova pokrivala ključne stvari u odnosu sa inostranstvom.

Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski saglasan je da se u zapadnim demokratijama stvari ne menjaju tako lako, te da će i odnos prema Srbiji biti dosledan.

- Neće menjati politiku. Oni eksplicitno traže da mi priznamo Kosovo, pogotovo posle zaoštravanja i dolaska Zelenih koji su najcrnji deo te liberalne varijante, ne verujem da će biti ublažavanja. Vrlo su pragmatični i umeju da odrede razliku između ekonomije i politike - objasnio je Deđanski.

Nemačka stranke Olaf Šolc  Socijaldemokrate Zeleni Liberali

Foto: Tanjug/AP

Šolc, koji je godinama bio ministar finansija i deo stare vlasti, najavio da je njegov mandat šansa da se Nemačka promeni na bolje, podsetio je predsednik Centra..

- To je klasična želja da se što promeni kancelar koji je dugo trajao i da se napravi vlast od semafor koalicije - rekao je on.

Deđanski je skrenuo pažnju da je Šolc zagovornik američke politike, za razliku od Merkelove koja je na početku imala isti kurs, da bi ga posle promenila.

- Morala je ipak da se brine o nemačkim, nacionalnim interesima, koji se ipak malo razlikuje od američkih - dodao je sagovornik Kurir televizije i naglasio da isto očekuje i od Šolca za šest meseci jer je Nemački potreban gas, pa će morati da izgradi dobre odnose sa Rusijom.

Povodom 40 godina stare torbe, Deđanski smatra da mu možda donosi sreću, dok Stojanović dodaje:

- On je doveo roditelje u Bundestag, koji su rekli da je još kao mlad računao da će biti kancelar. On je političar sve vreme, kažu da u krugu prijatelja nema nekog ko nije političar, čak mu je i supruga političarka. Vezuju ga za Hamburg, otuda ta priča da je hladan, jer je sa severa. On jeste čovek koji se veoma kontroliše, slično Merkelovoj, ne pokazuje emocije a pogrdan nadimak Šolcomat mu je nametnut kada je branio agendu kancelara Šredera iako se sa njom nije slagao. Kažu da nikada nije povisio glas, kada je nervozan samo se pomera s noge na nogu.

Video: Zašto je novi kancelar robot za Nemce? Olaf Šolc dolazi na čelo vlade u najtežem trenutku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    9. decembar 2021 | 14:08

    Ništa... Neprijateljska politika prema Srbiji biće nastavljena...

  • Zoran

    9. decembar 2021 | 14:14

    Mislili smo tada i za Trampa da će biti bolje pa ništa. Tako i kod nemaca vanjska politika se ne menja mnogo.

  • Brundo od celika

    9. decembar 2021 | 15:00

    Sta nas briga.Od starog neprijatelja nema prijatelja.Nase je da im ne damo da nas prevare i navuku na tanak led.Dobro nam ne misle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA