≫ 

Otvorena četiri nova pregovaračka poglavlja između Srbije i EU u oblasti Zelene agende i održive povezanosti

U pitanju su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina) čime se broj do sada otvorenih poglavlja dosao do 22. Delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović

  • 10
Brisel Ana Brnabić Foto: Tanjug/Consilium - European Union

Na međuvladininoj konfrenciji EU-Srbija, koja je počela nešto posle 8.00 časova u zgradi Saveta EU u Briselu, nakon razmatranja dosadašnjeg napretka Srbije u pocesu pristupnih pregovora otvorena su četiri nova pregovaračka poglavlja iz oblasti Zelene agende i održive povezanosti.

U pitanju su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina) čime se broj do sada otvorenih poglavlja dosao do 22.

Delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Ispred Saveta EU, konfrencijom predsedava slovenački državani sekretar, Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje, Oliver Varheji.

- Za EU proširenje ostaje prioritet koji predstavlja strateško investiranje u mir stabilnost u evropu, a posebno nas raduje što smo otvorili jedan klaster sa Srbijom. Srpska vlada i dalje posvećena pridruživanju EU, imali smo dobar dijalog, neophodno je još rešiti pitanja napredak u vladavini prava i normalizacija odnosa sa KiM. Dalji napredak predstavlja prioritet za predsedavanje Slovenije, zahvalan sam premijerki Brnabić zbog otvorene i korisne razmene argumenata, u zajedničkoj želji da pregovori sa Srbijom napreduju - izjavio je predsedavajući Slovenije.

Oliver Varhelj je naglasio da današnji sastanak predstavlja važan politički signal za pristup Srbije EU, te da je time poslata jasna i važna poruka da EU želi da ubrza proces i da ima napretka u pridruživanju Srbije.

- Potreban je naporan rad koji ne samo da mora da se nastavi već mora da bude i ubrzan, jedino tako Srbija može da ispuni neophodne uslove za zatvaranje svih poglavlja - naglasio je Varhelj, te da je Srbija ispunila početne klastere. Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa KiM takođe je rekao da su ključne oblasti za pridruživanje Eu.

Varheji je kazao da otvaranje klaster potvrđuje da postoji napredak u pregovorima u procesu pridruživanja i da EU podržava sve reforme koje su sprovedene u Srbiji. Takođe, podvlači, ovo je i priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi oblasti koje se tiču otvorenog klastera. Ukazao je da sada predstoji puno posla na suštinskim pregovorima, i da samo posvećenim pristupom Srbija može da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja.

Varhelj je primetio da se vidi nova metodologija koja se u potpunosti primenjuje, izazov je ne samo za Srbiju i sve države članice da se ispune kriterijumi Zelene agende.

- Znamo da je potrebno puno sredstava i mi ćemo nastaviti da doprinosimo upravo za to kako bi Srbija mogla da koristi te investicije sinhrono sa Evropskom Unijom - zaključio je Varhelj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)

Premijerka Srbije izjavila je da današnji dan obeležava vrlo važnu prekretnicu na našem procesu evropskih integracija.

- Danas smo otvorili klaster 4, tj. četiri nova poglavlja koji nas dovodi do 22 otvorena poglavlja od 35. Veliki i važan korak i uspeh na kojem želim da čestittam svim građanima Srbije, Vladi i predsedniku Srbije. Političko upravljanje procesom EU i ono što smo uradili u mandatu nove Vlade, tako upravljamo svim reformama i ovim procesom i to je dalo veliki rezultat. Nastavljamo naše reforme na evropskom putu, kako bi smo ojačali našu državu i čitavi evropski put iskoristili da se bolje živi u Srbiji - rekla je Brnabić.

Još jednom se zahvalila Sloveniji na uspešnom predsedavanju i članicama EU.

Upitana da je za prelazak na zdravu prirodu i privredu i sve ono što se očekuje od EU da je tu nužno imati velika ekonomska sredstva, kako će biti to finasirano, Brnabić je objasnila da ako pogledamo čitave naše pristupne pregovore životna sredina je najskuplje poglavlje.

- Verovatno će nam biti potrebno dugo vremena da uskladimo evropske stanadrde u oblasti zaštite životne sredine. Teškim merama fiskalne konsolidacije mi smo konačno konačno neke 2020 godine dobili priliku i finansijsku mogućnost da postavimo životnu sredinu kao prioritet u okviru Vlade i da krenemo u zaštitu životne sredine. Trebaće nam sigurno više od 10 milijardi ulaganja samo u oblasti zaštite životne sredine, samo u otpadne vode, kanalizacione mreže, regularne deponije, transforne stanice, energetske tranzicije ali takođe i u smislu električnih vozila i elektro punjače. Samo nam šest milijardi evra nam treba za prečišćavanje otpadnih voda - objasnila je predsenica Vlade Srbije i izjavila da imamo novac da ulažemo u zaštitu životne sredine.

Upitana kako se otvaranje klastera odnosi na životnu sredinu kakvu poruku šalje građanima Srbije.

- Otvaranje ovog klastera je izuzetno važno za Srbiju i da smo mogli da biramo, izabrali bi klaster 4. To znači da smo ispunuli standarde za otvaranje, i da sustižemo standarde EU. To će biti dugotrajan i skup proces, ali moćićemo sistematski da se pozabavimo time. To pokazuje da smo mnogo kao zemlja radili na postizanju standarda za otvaranje ovakvog poglavlja. Ovo mi jedan od najlepših dana u politici jer je iza ovog izuzetno mnogo napora i posla. Dobili smo ogromno priznanje za  naše napore i sav naš rad - naglasila je Brnabić.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Nakon današnje Međuvladine konfrencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podeljinih u šest klastera.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

Video: Srbija ima punu podršku Nemačke na putu ka EU, ove godine konkretni koraci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. decembar 2021 | 09:41

    SRBI !!!! CEKAMO SILAZAK ISUSA HRISTA I ULAZAK U EU -PRE CEMO OVO PRVO SACEKATI!!! AMIN!!!

  • neš nadame^

    14. decembar 2021 | 10:22

    Оће оће,примиће нас сигурно кад и Турску месеца Лимбурга.Отворена пандорина кутија без краја.

  • I

    14. decembar 2021 | 10:30

    Šta sad,nebitna stvar,bitno je nešto uraditi da bi se neko poglavlje nekad zatvorilo.Stajaće ovako decenijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA