≫ 

Ministar za evrointegracije najavljuje: Klaster 3 već spreman da bude otvoren u prvoj polovini 2022

Ne stajemo tu, već intenzivno pravimo planove za klaster 5 koji se odnosi na poljoprivrednu politiku, koheziju i resurse - najavila je Jadranka Joksimović nakon otvaranja klastera 4 tokom Međuvladine konferencije EU i Srbije u Briselu

  • 0
Brisel Ana Brnabić Foto: Tanjug/Consilium - European Union

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je klaster 3 već spreman da bude otvoren u prvoj polovini 2022. godine tokom predsedavanja Francuske Savetom EU.

Ona je ovo izjavila nakon otvaranja klastera 4 tokom Međuvladine konferencije EU i Srbije u Briselu, gde je zajedno sa premijerkom Anom Branbić predstavljala našu zemlju.

- Mi ne stajemo tu, već intenzivno pravimo planove za klaster 5 koji se odnosi na poljoprivrednu politiku, koheziju i resurse, a koji se prirodno naslanja na klastere 3 i 4 i gde se reforme sukcesivno nastavljaju i čine jednu zaokruženu celinu ozbiljnih reformi. Otvaranjem klastera 4 otvaraju i mogućnosti za dovođenje novih investicija iz EU u Srbiju i to u oblasti zaštite životne sredine, energetike i održive poveznosti i dodaje da je Srbija pripremila brojne projekte od kojih neke već sprovodi uz finasijsku pomoć EU.-  poručila je Joksimović.

Ona je takođe prenela da je otvaranje klastera 4 u pristupnim pregovorima Srbije dobra poruka kako za Srbiju, tako i za region i samu EU.

- To znači da je nova metodologija živa i da nakon sprovedenih reformi sledi konkretan napredak na evropskom putu. Danas smo potvrdili da je EU bila ozbiljna u nameri da podigne kredibilnost, vidljivost i predvidljivost procesa, ali i da smo mi ozbiljno radili i potpuno se spremili da odgovorimo na zahtevne kriterijume koje nosi nova metodologija - izjavila je Joksimović.

Ona je zaključila da se otvaranjem klastera 4 otvaraju i mogućnosti za dovođenje novih investicija iz EU u Srbiju i to u oblasti zaštite životne sredine, energetike i održive poveznosti i dodaje da je Srbija pripremila brojne projekte od kojih neke već sprovodi uz finasijsku pomoć EU.

Video: J.Joksimović: Dobre vesti iz Brisela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA