U Tirani istaknute zastave Srbije, Severne Makedonije i Albanije uoči samita "Otvorenog Balkana"

U Elbasanu će večeras biti održana neformalna večera, a za sutra je predviđen odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva sa delegacijama u Palatu brigade u Tirani gde se očekuje sastanak i potpisivanje šest sporazuma sa premijerom Albanije Edi Ramom

  • 12
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/AP

Ulice u Tirani ukrašene su zastavama Albanije, Srbije i Severne Makedonije u okviru samita "Otvoreni Balkan", prenosi Reporteri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i delegacije te dve zemlje doputovaće danas u Albaniju. U Elbasanu će večeras biti održana neformalna večera, a za sutra je predviđen dolazak Vučića i Zaeva sa delagacijama u Palatu brigade u Tirani gde se očekuje sastanak i potpisivanje šest sporazuma.

Nakon toga će uslediti i zajednička konferencija za novinare trojice lidera inicijative "Otvoreni Balkan", Vučića, Zavea i albanskog premijera Edija Rame.

Satnica događaja u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani

Na svečanoj večeri koja je zakazana za danas u 19 časova, osim trojice lidera, prisustvovaće i ministarka finansija i privrede Deljina Ibrahimaj, ministarka poljoprivrede Frida Krifca, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, potpredsednik vlade i ministar finansija Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Trajan Dimkovski, predsednici privrednih komora Srbije i Albanije, Marko Čadež i Ines Mučostepa, kao i predsednik Trgovinsko-industrijske komore Severne Makedonije Antoni Pešev.

Na večeri će biti i viši savetnik Atlantskog saveta Džim O’Brajan i potpredsednik Fondacije za otvoreno društvo Aleks Soroš.

Drugog dana samita, u 9.05 sastaće se Rama, Vučić i Zaev, dok je za 9.30 predviđena plenarna sednica na kojoj će govoriti trojica lidera, komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić, direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na sednici će učestvuju i predsednici privrednih komora Albanije i Severne Makedonije, Ines Mučostepa i Antoni Pešev.

Za 10.45 zakazana je diskusija lidera o Budućoj agendi za "Otvoreni Balkan", a za 11.30 ceremonija potpisivanja sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i o međusobnom povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Saveta ministara Republike Albanije, Vlade Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti veterine, bezbednosti hrane i hrane za životinje i fitosanitarnih uslova na Zapadnom Balkanu.

Takođe, najavljeno je potpisivanje sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o međusobnom priznavanju ovlašćenja ovlašćenog privrednog operatera (AEOS), kao i istog sporazuma između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije.

Najavljeno je da će sutra u 12 časova biti održan regionalni forum za poljoprivredu i regionalnu saradnju, a na panelima će učestvovati trojica lidera, ministri, predstavnici privrednih komora i pet predstavnika agrobiznisa.

Zajednička konferencija za novinare trojice lidera zakazana je za sutra u 13 časova, a skup će biti završen ručkom koji je planiran sat kasnije.

Albanska vlada odobrila sporazum u okviru oblasti veterine

Ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifca saopštila je danas posle sednice Vlade da je potpisan još jedan sporazum u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" koji predviđa saradnju u oblasti veterine, prenosi Albeu.

- Potpisali smo sporazum o saradnji u oblasti veterine u okviru "Otvorenog Balkana". Po prvi put se otvara izvoz stočarskih proizvoda na osnovu reciprociteta, sprovodeći zaštitu teritorija od bolesti koje prenose biljke i životinje - saopštila je Krifca.

Ona je navela da su po prvi put priznate fitosanitarne, zdravstvene veterinarske i akreditovane laboratorije, čime se otklanja dodatni trošak za preduzeća.

- Sporazum takođe podrazumeva razmenu informacija u realnom vremenu kako bi se obezbedila razmena proizvoda. U 2022. godini smo projektovali najveći budžet podrške za program ruralnog razvoja. Međunarodno tržište zahteva povećan kvalitet. Sporazum je važan u smislu bezbednosti hrane - rekla je Krifca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA