≫ 

Vučić obišao Zlatiborski i Raški okrug: Analizirao započete projekte i najavio nove

Sastanak sa predsednicima mesnih zajednica, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i privrednicima iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara

  • 3

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Zlatiborskom i Raškom okrugu.

Za sutra je najavljen obilazak fabrike nameštaja "Ekstra san", obilazak i najava rekonstrukcije osnovne škole "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru, kao i poseta Kliničko bolničkom centru u tom gradu.

"Voda nam je najbitnija, nemamo je, mučimo se... trebalo bi i da se asfaltira put"

Predsednik Aleksandar Vučić započeo je obilazak Zlatiborskog okruga posetom porodici Marinković u selu Seništa kod Nove Varoši. Petočlana porodica Marinković ugostila je predsednika u svom domaćinstvu, a njegova poseta im, kažu, mnogo znači. Porodica se bavi poljoprivredom, stočarstvom pre svega, imaju četiri krave i 30 ovaca, kao i dve svinje i kokoške, a to im je jedini izvor prihoda.

Najstariji u porodici, domaćini Miloš i njegova supruga Dragana (63), kažu da im je najvažnije da se obezbedi voda, bez koje se muče.

- Voda nam je najbitnija, nemamo je, mučimo se bez vode... trebalo bi i da se asfaltira put. Imamo star traktor, 15 godina već - kaže Dragana za Tanjug.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Sa njima žive i sin Sreten i njegova supruga Ana, i unuka Milica, desetogodišnja devojčica, jedini đak škole "Gojko Grulović", u selu Radionja. Dobar je đak, ali joj nedostaju drugari. U školu je svakodnevno voze otac ili deda, ali je odlazak u školu u tom delu zemlje, zimi prilično težak.

- Teško je živeti pogotovo kada padne sneg - kaže Sreten Marinković.

Sa predsednikom Vučićem, porodicu Marinković posetili su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

"Samo sledeći put da mi kažeš koja je ministarka"

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas osnovnu školu "Živko Ljujić" u Novoj Varoši, koju pohađa nešto više od 500 đaka, a u čiju rekonstrukciju je uloženo 500 miliona dinara. Pre godinu dana završena je rekonstrukcija kompletne škole, svih učionica, školske dvorane u okviru koje je renoviran i bazen koji će služiti za časove fizičkog vaspitanja i obuku, te biblioteke koja ima više od 15.000 knjiga. To je najveća investicija u opštinu Nova Varoš u poslednjih 50 godina, a predsednik Vučić je primetio da tako opremljenu školu nema ni Beograd.

Predsednik je domaćine u školi upitao da li su zadovoljni kako ona sada izgleda, na šta je dobio potvrdan odgovor. Dodao je da je ostaje da se obnovi gimnazija u tom gradu, što će koštati između dva i 2,5 miliona evra. Takođe, Vučić je istakao da je 180 miliona evra do sada izdvojeno za obnovu škola širom Srbije.

Vučić je obišao i novu biblioteku, a u školi su mu rekli da retko koja školska biblioteka ima toliki prostor i toliki fond knjiga, te da učenici "Živka Ljujića" zaista mnogo čitaju. Mladi pesnik Borivoje Ilić, kojem su do sada objavljene tri knjige poezije, na temu života srpskog seljaka, uručio je svoju knjigu predsedniku na poklon. Zahvalivši se Vučiću na poseti, Ilić je predsedniku izrecitovao stih pesme po kojoj knjiga i nosi naziv "Kaljavi sokak", a koja, kako je rekao, govori o ministarki koja je iz kaljavog sokaka otišla u grad i postala ministarka, na šta se Vučić našalio:

- Samo sledeći put da mi kažeš koja je ministarka.

Na ulazu u ovu novovarošku školu, predsednika Vučića su zajednički dočekala dvojica sveštenika - paroh pravoslavne crkve u tom gradu, protojerej-stavrofor Radmilo Janjić i muftija Ismet Bihorac. Ispred škole, predsednika su dočekali direktor Risto Popović, predstavnici verskih zajednica, ali i veliki broj građana koji su predsednika pozdravili i transparentom na kojem piše "Nova Varoš je uz Vučića".

Školu u Novoj Varoši sa predsednikom obišli su i ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Vučić sa lokalnim predstavnicima i građanima u Sjenici

Predsednik Aleksandar Vučić u Gimnaziji u Sjenici održaće sastanak sa predstavnicima mednih zajednica opština Sjenice, Tutin i Novi Pazar, ali i sa građanima tih opština.

I ispred Gimnazije, predsednika je dočekao veliki broj građana koji nose i tansparente dobrodošlice, među kojima su i "Sjenica je uz Vučića", "Autoput je život".

Predsednik im se po dolasku prvo obratio građanima, a zatim će razgovarati sa predstavnicima mesnih zajednica.

Vučić analizirao započete projekte i najavio nove

Vučić razgovarao je danas sa lokalnim čelnicima i građanima Sjenice, Novog Pazara i Tutina, gde je sa predstavnicima nadležnih ministarstava analizirano dokle se došlo sa planiranim i pokrenutim projektima i najavio nove.

Predsednik je najavio ulaganja od 10 miliona evra u rekonstrukciju škole "Svetozar Marković" u Sjenici za koju je rekao da će biti lepša i opremljenija od nekih evropskih škola. Najavio je dogradnju Doma zdravlja sa zgradom stacionara, koji je star 50 godina i potpuno je neuslovna.

I bolnica je, kazao je, u lošem stanju kao i dečji dispancer za koji ne postoje ni prateća dokumentacija. Procenjena vrednost za ove radove je još šest miliona evra.

Jelena Matejić, direktor Elektromeže, saopštila je da je 10,9 miliona već investirano, te rekla da su trenutno u toku radovi na projektima koji će biti realizovano naredne godine.

Ulaganje dodatnih šest miliona evra značiće sigurnost napajanja električnom energijom u narednih 20 godina, rekla je Matejić.

Vučić je konstatovao da je sve ovo upravo dobit za narod i privredu.

A što se, kazao je, odnosi na implementaciju obnovljivih izvora energije, a to mora da prođe kroz sistemske studije kako bi se videlo da li ima mogućnosti za balansiranje.

Odlazeći direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Grčić je informisao predsednika da je trago stanica u Sjenici izgrađena, da nedostaju neki elementi koji ne zavise od EPS-a i da očekuje da će sve biti završeno u aprilu naredne godine, ako to dozvole vremenski uslovi.

Vučić: Ogromna ulaganja u Tutin

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u razgovoru sa predstavnicima lokalnih vlasti i građana Raškog okruga, da je država izdvojila ogromna sredstva za opštinu Tutin.

- To su nesrazmerno velika ulaganja, kada se uzme u obzir veličina mesta i broj stanovnika - rekao je Vučić.

Navodeći šta se sve radi u Tutinu, Vučić je rekao da se radi 22 kilometara puta od te opštine do Novog Pazara, koji će biti završeni sledeće godine, preneo je Tanjug.

- Moramo da napravimo dobar put, voleo bih da ide i brže - rekao je Vučić.

Uz to, u Tutinu su realizovani, rade se ili su u planu rekonstrukcija sistema vodovodne infrastrukture vrednog 3,5 miliona evra, kompleks u okviru škole “Rifat Burdžević Tršo”, uz izgradnju Osnovne škole “Mala ravan”, obnovu i dogradnju Doma zdravlja i Opšte bolnice, sanaciju objekta Srednje škole, Gimnazije i Tehničke škole, uz izgradnju regionalnih puteva i objekta zgrade lokalne samouprave i administrativnog centra.

Radi se i nova trafo stanica, dodao je Vučić.

- Ta ulaganja će od ovog mesta da napravi, ako ne Austriju i Švajcarsku, onda sigurno da se približimo Austriji i Švajcarskoj.To je druga dimenzija, mnogo bolji životni standard - rekao je Vučić.

Prethodno, jedna meštanka sela Lopiže, požalila se da je to selo nepravedno zapostavljeno,a, kaže, veliki je turistički potencijal.

- U selu Lopiže su najlepši meandri Uvca, ali nema puta do sela… Najstarija škola, crkva. Najlepši vidikovac, biser Srbije - rekla je ona i zamolila predsednika da se založi da se još 10 do 12 kilometara puta od Sjenice do tog sela asfaltira.

Put u dužini od 3,6 kilometaraje želja je žitelja sela Štavalj, , kao i meštana sela Dragojloviće, koje se nalazi na preko 1.000 metara nadmorske visine.

Jedan od predstavnika mesne zajednice u Sjenici rekao je Vučiću da je mnogo urađeno, ali i da mora još mnogo da se uradi, jer je kraj zapušten zbog višedecenijskog izostanka ulaganja.

- Naš apel je da ova škola u Sjenici, koja se upravo renovira, a to je želja i Bošnjaka i Srba, ponese ime Muamera Zukorlića - rekao je on.

Upitao je i šta se dešava sa dogovorom o uspostavljjaju Naučno-tehnološkog parka, koji je, kaže, važan, da bi ljudi koji se bave IT sektorom, ostali u svom kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA