• 1

Nastavljeno suđenje bivšem komandantu tzv. OVK: Upravljao logorom gde su žrtve mučene i prebijane

Saljih Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999 godine u logoru na imanju u selu Zlaš

  • 1
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Suđenje nekadašnjem komandantu tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saljihu Mustafi, nastavljeno je danas pred kosovskim specijalizovanim većima sa sedištem u Hagu saslušanjem 11. svedoka tužilaštva.

U pitanju je svedok Fatmir Sopi, objavljeno je na sajtu ovog suda.

Mustafa je optužen za zločine nad albanskim civilima nelojalnim OVK, izvršenim tokom aprila 1999 godine u logoru na imanju u selu Zlaš.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a do sada ispitani svedoci su svedočili protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Salih Mustafa, Saljih Mustafa

Foto: Tanjug/AP

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz tzv. OVK pred ovim sudom, a u novembru je počelo i suđenje čelnicima Udruženja veteran OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

U druga dva predmeta pred ovim sudom, protiv Hašima Tačija i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još su u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici tzv. OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Video: Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice: Seljimi izveden pred sudiju za prethodni postupak u Hagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    Podrška Tužilaštvu za zločine OVK počinjene na Kosovu i Metohiji, u Hagu.

    3
    0

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima