Srbija potpisala Turskom niz sporazuma. Vučić: U fokusu sastanka investicije i regionalna pitanja

Predsednik je izjavio da je na sastanku bilo reči o investicijama, regionalnim pitanjima, a tome je i posvećeno najviše pažnje. Važno je, kaže, što su odnosi stabilni i prijateljski, što je od najvišeg značaja

  • 33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj, gde će prisustvovati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske.

Svečani doček predsedniku Srbije priredio je Redžep Tajip Erdogan.

Potpisano je više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralne saradnje.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković potpisala je sa ministrom kulture Turske Mehmet Nurij Ersojem okvirni sporazum o saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i Generalne direkcije za kulturno nasleđe Turske.

Obraćanje predsednika Vučića nakon potpisivanja ugovora

 

Predsednik Srbije se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio nadu da će uskoro imati priliku da na isti način uzvrati turskoj delegaciji.

- Razgovarali smo o svim važnim temama, o regionalnim pitanjima, pokušali da pronađemo u svakoj temi zajednički imenitelj. Kao što je predsednik Erdogan rekao, mir i stabilnost nemaju cenu i zato je važno da ih održimo, i da guramo naše zemlje napred, a ne u prošlost. Važno je da iz prošlosti izvlačimo pouke, a da svojim rukama gradimo budućnost - izjavio je Vučić i istakao da je važno da nam ekonomska saradnja raste.

- Važno nam je da zajedno sa Turskom radimo na povezivanju celog regiona. Potpisali smo sporazume iz oblasti obrazovanja, turizma i kulture, što je posebno važno za nas - dodao je Vučić.

Izrazio je nadu da će što više naših ljudi posetiti Ankaru. Istanbul je jedan od najlepših gradova na svetu, a Ankara je jedan od najmodernijih, dodao je i pozvao Turke da posete Niš, Beograd i Novi Sad, ali i Kopaonik i Staru planinu i mnoga druga mesta u našoj lepoj zemlji.

Upitani koliko su zadovoljni učinjenim između dve sednice Visokog saveta, Vučić je reka da su razgovarali o miru i stabilnosti, a da je on, kao i uvek, istakao važnost poštovanja Dejtonskog sporazuma i kako misli da su se razumeli"u.

- Šta god da kaže predsednik Erdogan, deo srpskih medija će to podozrivo da prenese, baš kao što će deo bošnjačkih medija moje reči - rekao je predsednik Srbije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Posle sastanka predsednik je rekao da je za obe zemlje od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

- Važno je da imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose - istakao je Vučić u izjavi srpskim novinarima u Ankari, i dodao da je sa Erdoganom razgovarao o turskim investitorima i da su najviše pažnje posvetili ključnim regionalnim pitanjima.

Ukazao je da je sa Erdoganom razgovarao o uvećanju trgovinske razmene, koja je od januara do novembra prošle godine dostigla vrednost od 1,55 milijardi evra. Prema njegovim rečima Turska je sve značajniji trgovinski partner Srbije i nalazi se trenutno na 10 mestu, a pre par godina bila je još na 18 poziciji.

Preneo je da je sa Erdoganom razgovarao o turskim investitorima, koji su važni jer pokrivaju manja mesta, kao što su Lebane, Krupanj, Žitorađe.

- Razgovarali smo i o svim ključnim regionalnim pitanjima, čemu smo najviše pažnje posvetili. Važno nam je da imamo stabilne, dobre i prijateljske odnose, a očuvanje mira i stabilnosti su od ključnog značaja - objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije posetio je i Anitkabir-Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka.

- Velika mi je čast da u ime građana Republike Srbije i srpskog naroda i ovom prilikom odam poštu besmrtnom ocu turske nacije i iskrenom prijatelju naše zemlje - Kemalu Ataturku - napisao je predsednik na Instagramu.

Danas će biti potpisano više dokumenata od značaja za dalje unapređenje bilateralne saradnje, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Video: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Mauzolej Kemala Ataturka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. januar 2022 | 09:55

    ISTINA JE DA NAS IMA VISE U TURSKOJ NEGO U SRBIJI -TURAKA SRPSKOG POREKLA!!!!

  • 🇹🇷🔊👍

    18. januar 2022 | 15:52

    Živeo naš prijatelj Erdogan,kada nam je najteže on pomaže.

  • Srboljub

    18. januar 2022 | 16:05

    Bolje bi bilo a i treba da bude Turska naš prijatelj. Ovde podržavam Vučića i našu politiku dobrih i bratskuh odnosa sa Turskom jer drugačije ne ide. Moramo se navići i prihvatiti činjenicu da nismo jedini. Odavno nismo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA