Milivojević o pismu kongresmena upućeno američkom predsedniku: "Ozbiljan politički gest prema Srbiji"

Milivojević ukazuje na to da su među 16 potpisnika pisma iz obe partije i to članovi Kongresa koji su u značajnim telima, od Odbora za spoljnu politku do Odbora za odbranu i obaveštajne poslove, odnosno, kako objašnjava, ličnosti koje direktno učestvuju u kreiranju politike i stava prema Srbiji.

  • 3
Zoran Milivojević Foto: Tanjug/Tanja Valič

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da pismo 16 kongresmena upućeno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, u kom apeluju da se intenzivira saradnja sa Srbijom, predstavlja ozbiljan politički gest prema Srbiji i potvrđuje da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom.

Milivojević ukazuje na to da su među 16 potpisnika pisma iz obe partije i to članovi Kongresa koji su u značajnim telima, od Odbora za spoljnu politku do Odbora za odbranu i obaveštajne poslove, odnosno, kako objašnjava, ličnosti koje direktno učestvuju u kreiranju politike i stava prema Srbiji.

To, kaže, pokazuje da su odnosi imali pozitivnu dinamiku i da su obe strane uložile napor da se odnosi podignu na viši nivo.

Milivojević smatra da je važno ono što je sadržaj pisma jer daje intencije šta bi moglo da bude kvalitet u budućim odnosima i gde bi oni mogli na pozitivan način da se odvijaju.

- To je istorijat naših odnosa, 140. godina diplomatskih odnosa. Vlada Srbije je posle Berlinskog kongresa 1881. godine sa SAD potpisala ugovor koji je u osnovi imao ekonomsku saradnju, ali sa političkom dimenzijom i mi još od tada imamo klauzulu najvišeg povlašćenja koja i dalje važi - navodi Milivojević.

Prema njegovim rečima, pismo kongresmena predstavlja osnov za buduću saradnju sa rekapitulacijom istorijata tih diplomatskih odnosa i svega onoga što je pozitivno, a tu je u prvom redu činjenica da su Srbija i SAD u oba svetska rata bili saveznici, bili na istoj strani, borili se za iste vrednosti sa iste platforme i bili pobednici.

Milivojević ističe da je u pismu važna i ekonomska dimenzija koja je kvalifikovana na pozitivan način, a da je posebno vazna podrška "Otvorenom Balkanu" jer je ekonomija danas na globalnom nivou prvo političko pitanje.

- Podrška ''Otvorenom Balkanu'' je podrška jednom mehanizmu koji je sa mogućim političkim efektima najproduktivniji na ovim prostorima. On ide u susret onome što je i američki interes od šireg regionalnog značaja, a to je saradnja na ovim prostorima i očuvanje mira i stabilnosti -  kaže Milivojević i dodaje da ga zato ne čudi što je aktuelna američka administracija sačuvala Vašingtonski sporazum koji je upravo imao ekonomsku dimenziju kao osnov za buduću saradnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    6. februar 2022 | 18:00

    Iskusni diplomata, medjunaridni profesionalac dr Zoran Milivojevic, fantasticno je ocenio odnose dveju savezničkih vlada Amerike i Srbije!!?? Da, Ti zahladneli odnosi poslednjih godina, 15 Kongresmena sa pravom su poslali pismi Bajdenu da pidigne na visi nivo saradnju dve drzave?! Tim pre,još 1918. godine Rudolof Vilson, tadasnji predsednik USA, postavio je Srpsku zastavu na Belu kučz!!! U znak priznanja hrabrom i borbenom narodu tokom ratovanja, braneci nase granice, a ne napadujući nikoga?! Posebno na golgoti solunskog fronta i na Krfu?! Slobodno se može reći da je ovo veliko ohrabrenje, posle,, Otvoreni Balkan,,!?

  • mihailovic

    6. februar 2022 | 21:22

    @Toma M.___________Novi odnosi uzlazne linije USA i Srbije za pocetak je da USA trajno napusti juznu Srbiju Kosovo i Metohiju na kojoj je od 1999-2022 (23 godine) zajedno sa svojim NATO EU vojnim partnerima,takodje da se USA odrekne kao i NATO EU USA partneri vojne ,ekonomske ,politicke logistike albanskim OVK teroristima i kada plati Srbiji odstetu u visini od 100 miljardi USA dolara za pocinjen ratni zlacin nad Srbijom 1999 tek tada trebamo govoriti o "uzlaznoj liniji odnosa izmedju USA i Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA