Svedoci delimično promenili iskaze na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića

Svedoci tužilaštva R. R. i D. J, izjavili su da većinu optuženih ne poznaju i da nisu čuli da se pominju u slučaju ubistva, saslušanje novih svedoka biće nastavljeno 28. februara

  • 0
Oliver Ivanović Foto: Profimedia/AFP

Svedoci tužilaštva R. R. i D. J, u nastavku suđenja grupi optuženoj za pomaganje u ubistvu lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, izjavili su da većinu optuženih ne poznaju i da nisu čuli da se pominju u slučaju ubistva. Svedoci su, međutim, u nekim delovima iskaza pred sudom govorili drugačije u odnosu na iskaze koje su dali tokom ispitivanja u sklopu istrage, javlja RTS.

Svedok R. R. iz Kosovske Mitrovice, majka Ivice Raičića, ubijenog ispred vrtića u tom gradu 26. decembra 2014. godine, u prvobitnom iskazu tužilaštvu navela je da je grupa koja se dovodi u vezu sa ubistvom njenog sina povezana i sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Tada, u decembru 2018. godine, rekla je da je nalogodavac isti, ali danas, pred sudom, nije potvrdila te navode, tvrdeći da je zaboravila šta je tada rekla, kao i da većinu optuženih ne poznaje.

Rekla je da je istragu o ubistvu njenog sina vodio Rade Basara, jedan od optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, te da je njena porodica od policijskih istražitelja trpela pritiske i maltretiranje, i pre i nakon ubistva njenog sina.

Svedok R. R. izjavila je da ne poznaje Milana Radoičića, koji se pominje kao jedan od vođa kriminalne grupe odgovorne za ubistvo. U ranijem iskazu označila ga je kao "bosa" policije na severu, koja po njenom mišljenju, nije uradila ništa da se razreši ubistvo njenog sina.

Drugi svedok, D. J., inače bivši predsednik Opštine Leposavić, rekao je da nije poznavao pokojnog Ivanovića.

Govorio je o pokušaju grupe mladića da mu uzurpiraju kancelariju tokom predizborne kampanje 2017. godine u Leposaviću, za koje je u ranijem iskazu rekao da su bili plaćeni po 1.000 evra i da ih je platio Milan Radoičić.

U jučerašnjem iskazu pred sudom D. J. nije mogao da potvrdi te navode, dodajući da mladići nisu smeli da kažu ko ih je poslao.

D. J. je na primedbu sudije da je u ranijoj izjavi rekao da su pritisci dolazili od Srpske liste i Milana Radoičića, odgovorio da to nije povezano sa ovim slučajem.

Advokati optuženih smatraju da svedočenja R. R. i D. J. nisu doprinela rasvetljavanju činjenica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Branilac optuženog Radeta Basare, advokat Tom Gaši rekao je da "kao ljudska bića možemo da razumemo svedokinju koja pati zbog ubistva svog sina, ali smatram da moj klijent i ostali nemaju nikakvih uloga u tome što se njoj dogodilo, mislim da ona nije doprinela da saznamo ništa konkretno u ovom predmetu".

- Po mom mišljenju, desio se jedan veliki presedan, jer se tužilac pozivao na njenu izjavu u predmetu ubistva njenog sina i samo na jednom mestu je, van kompletnog konteksta, inspektor pitao: a šta mislite o ubistvu Olivera Ivanovića, ona je dala neko svoje mišljenje. U načelima Zakona o krivičnom postupku spisi predmeta nekog drugog predmeta koji je završen ili nije završen, ne mogu da budu dokaz za neki drugi predmet - objasnio je Gaši.

Branilac optužene Silvane Arsović, advokatica Jovana Filipović izjavila je da su na ročištu imali svedokinju koja se ne seća ničega, zaboravila je sve, čak i izjavu koju je dala tužilaštvu i policiji, i da nije ostala pri tim izjavama.

- Iz kog razloga ne znamo. Ona je u izjavama policiji i tužilaštvu detaljno opisala i navela lica koja su odgovorna i za ubistva Olivera Ivanovića i za ubistvo njenog sina. Međutim, mi danas nismo čuli nijedno ime i ništa od onoga što je navela u prethodnoj izjavi - rekla je Filipovićeva.

Dodala je da je i drugi svedok D. J. iz nepoznatih razloga izmenio svoj iskaz sa čim, po njenom mišljenju, treba da se pozabavi tužilaštvo.

- Do danas nismo imali da je neko u ovolikoj meri izmenio svoj iskaz, u potpunosti nisu želeli da sarađuju. Danas smo čuli neke druge stvari, da se ne sećaju ili ne znaju, ili su te događaje povezivali sa nekim drugim događajima, koji se tiču njih samih a ne konkretno ovog slučaja - rekla je Filipovićeva.

Saslušanje novih svedoka biće nastavljeno na ročištu zakazanom za 28. februar.

Video: Biografija: Ko je bio Oliver Ivanović?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA