≫ 

Živulović o zahtevu Prištine za prijem u NATO: Tzv. država koja ne ispunjava ni osnovi uslov - članstvo u UN

Želja da Kosovo ubrzano uđe u NATO realno je nemoguća. Kosovo nije član UN, kao država nisu ostvareni i nemaju osnovne uslove da bi bili prihvaćeni u bilo kakvoj proceduri - ocenio je predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović

  • 2
Sednica Saveta Bezbednosti UN, Ujedinjene nacije Foto: Tanjug/AP

Predsednik Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović ocenio je danas da su zahtevi Prištine da na Kosovu i Metohiji dobiju stalnu američku vojnu bazu i po ubrzanoj proceduri članstvo u NATO u najmanju ruku neozbiljni, pre svega zato što je reč o neostvarenoj državi koja ne ispunjava ni osnovni uslov - nije članica UN.

- Sama ideja da se pravi nova baza na Kosovu krajnje je nerealna. To vidim kao lov u mutnom u skladu sa situacijom kada Kosovo pokušava SAD da pokaze svoju vernost i odanost - rekao je Živulović za Tanjug i podseti da su Amerikanci kod Uroševca izgradili Bondstil u kojem je Kfor.

U toj bazi, kaže, nema Amerikanaca sa američkim uniformama samo sa oznakama Kfora, bili su tu i Italijani i Hrvati i Mađari i razni NATO predstavnici. Dodao je da Kfor ima nekoliko baza na Kosovu, koje neki zovu okupacionim zonama, i to kod Peći, Prištine...

- Želja da Kosovo ubrzano uđe u NATO realno je nemoguća. Kosovo nije član UN, kao država nisu ostvareni i nemaju osnovne uslove da bi bili prihvaćeni u bilo kakvoj proceduri -, rekao je i podsetio da Kosovo nije moglo da postane ni član Atlantik triti asosijejšn čiji je Atlantski savet Srbije deo.

Živulović je dodao da je Atlantski savet Kosova svaki put odbjien kada je želeo da postane deo te NVO, članice to nisu dozvolile ne samo one koje su prijatelji Srbije poptu Španije i Slovačke, već ni i skanidnavske zemlje kao i predstavnici Atlantskog saveta Nemačke.

- Uslov svih uslova je članstvo u UN - rekao je Živulović.

Prema njegovim rečima, ako postanu član otvoriće se mogućnost za proceduru koja nikako ne može da bude po ubrzanom postupku.

Zahtevi Prištine, kako ocenjuje, predstavljaju malo lov u mutnom, eto da pokažu kako su uz zapad, da iskoriste situaciju u kojoj Beograd poštuje integritet Ukrajine, a ne uvodi sankcije Rusiji, što je legitmno pravo Srbije kao članice UN.

- Prišitna tim zahtevima želi da istakne sebe i kaže mi smo uz vas a vi nama ne dajte ni članstvo u UN ni NATO...- rekao je Živulović komentarušući zahteve koje je juče ponovila kosovska predsednica Vljosa Osmani.

(Kraj) ale/

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA