≫ 

Ambasador Srbije u Ukrajini o trenutnoj situaciji: Kijev je skoro pust, možete videti jedino vojsku i policiju

Svi oni koji su mogli da izađu, izašli su. Juče je bio veliki pritisak i prema mostovima, izlazak na desnu stranu gde se nalazi železnička stanica, jer je to jedan od dva načina izlaska iz Kijeva. Železnice sada besplatno voze prema zapadu, svi putnici koji se ukrcaju mogu da idu - kaže Jovanović.

  • 1
Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović Foto: K1TV

U Kijevu se u jutarnjim časovima čulo nekoliko detonacija, ali imam utisak da su po jačini zvuka udaljene. Grad je polupust, možete videti jedino vojsku i policiju, izjavio je za RTS ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.

Aca Jovanović kaže da je sinoć, u večernjim sati bilo nekoliko detonacija, te da pretpostavlja da je to bilo u trenucima kada je srušen TV toranj u Kijevu.

- U jutarnjim satima čulo se nekoliko detonacija, ali imam utisak da su udaljene, po jačini zvuka. Noć je bila, mogu da kažem, prilično mirna - kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, grad je "polupust".

- Svi oni koji su mogli da izađu, izašli su. Juče je bio veliki pritisak i prema mostovima, izlazak na desnu stranu gde se nalazi železnička stanica, jer je to jedan od dva načina izlaska iz Kijeva. Železnice sada besplatno voze prema zapadu, svi putnici koji se ukrcaju mogu da idu - kaže Jovanović.

Dodaje da je jutros bio konvoj koji su organizovale Ujedinjene nacije ispred jednog hotela, te da su državljane Srbije koji su ostali i s kojima su u kontaktu, obavestili da mogu da mu se priključe i da napuste Kijev.

Jovanović kaže da je tokom vikenda praktično bio policijski čas i da nisu izlazili, te da se na ulicama grada, koji je većinom pust, može videti jedino vojska i policija.

Kaže da u ovom trenutku u Kijevu ostali državljani Srbi, koji u njemu žive 15, 20 godina sa porodicima ili su se, pak, izmestili u okolna mesta kod prijatelja koja smatraju da su bezbednija.

- U stalnom smo kontaktu sa ljudima. Svi oni koji krenu, molimo da nam se jave, da nam u toku putovanja javljaju informacije u vezi sa problemima koje imaju - kaže Jovanović.

Dodaje da se u Kijevu trude da se "ne izlažu bespotrebno riziku".

- Čim padne mrak, gasimo svetla, povlačimo se dubinu zgrade: sve ono što je u našoj moći za našu bezbednost, mi to činimo - zaključuje ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović.

Video: Žitomir u plamenu: Vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom posle ruskog napada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA