≫ 

Koja su ovlašćenja predsednika Srbije do izbora, a šta radi Vlada u tehničkom mandatu?

U propisima se ne spominje predsednikov tehnički mandat - već njegov mandat traje do kraja maja, u punom kapacitetu, bez obzira na raspisivanje izbora. Sa druge strane, Vlada Srbije ostaje u tehničkom mandatu da obavlja svoje dužnosti, a parlament sa poslanicama je raspušten

  • 1
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina Foto: Shutterstock

Kako je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao predsedničke izbore za 3. april, i kako odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, a izborne radnje počinju odmah, postavlja se pitanje ko upravlja državom i kakav je status pre svega predsednika, potom Vlade, a zatim i skupštine do konačnog izbora novih mandatara.

Kako je naveo Dačić, predsednički mandat traje do kraja maja, u punom kapacitetu, bez obzira na raspisivanje izbora. Sa druge strane, Vlada Srbije ostaje u tehničkom mandatu da obavlja svoje dužnosti, a parlament sa poslanicama je raspušten.

Dačić je ponovio da je izbore raspisao u skladu sa Ustavom i Zakonom, koji propisuju da se predsednički izbori raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, a ne smeju biti održani manje od 30 dana od raspisivanja.

- Shodno tome, pošto mandat predsednika Srbije traje do kraja maja, a imajući u vidu da do 3. aprila ima više od 30 dana, upravio sam raspisao izbore - rekao je Dačić.

Kako predsednik, po ustavu, sada obavlja poslove do izbora. Ukratko, nepromenjeno.

Prema Zakonu o predsedniku, prema članu 13., mandat predsednika Republike prestaje kad istekne vreme na koje je izabran. Pre isteka vremena na koje je izabran, predsedniku Republike mandat prestaje samo ukoliko ako podnese ostavku ili ako bude razrešen.

Dakle, aktuelni predsednik Srbije i dalje ima obavezu i pravo da donosi ukaze, odluke, pravila, naredbe, naređenja i druge pravne akte koji su određeni zakonom. To podrazumeva sve ono što je u trenutnoj funkciji u odnosu na trenutni status Vlade i parlamenta, s obzirom da se među predsedničkim obavezama ubrajaju i ukazi kojima se proglašava zakon, raspušta Narodnu skupštinu, postavlja i opoziva ambasadore Republike Srbije, daje odlikovanja i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

A šta je to što srpka vlada može a šta ne može da radi u statusu tehničkog mandata? Prema Zakonu o vladi, vladi prestaje mandat raspuštanjem Narodne skupštine, izglasavanjem nepoverenja, ostavkom kabineta, izglasavanjem nepoverenja premijeru i njegovom ostavkom. Vlada kojoj je prestao mandat može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može utvrđivati zakone i druge opšte akte, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

To znači i da ne može postavljati državne službenika na položaj u organima državne uprave, a pri ispunjavanju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnih i nadzornih odbora.

Video: Dačić raspisao predsedničke izbore: Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A?

    2. mart 2022 | 16:01

    Zašto bi ovlašćenja predsednika bila tema sad, kad već godinama nisu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA