≫ 

Dačić: SAD razumeju poziciju Srbije

Srbija se veoma jasno izjasnila protiv ratnih dejstava i za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, baš kao i Amerika - rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i podsetio da se Srbija i SAD ne slaže oko pitanja sankcija protiv Rusije, što kako dodaje, nije od juče

  • 11
Ivica Dačić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić danas je na otvaranju VI ciklusa Akademije za mlade lidere u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva naglasio da su SAD jasno saopštile da razumeju pozicije Srbije prema Rusiji i da točak saradnje dve zemlje nastavlja da ide dalje.

- Naši najvažniji državni ciljevi seku se u mnogim tačkama i u tim tačkama Srbija i SAD nalaze motiv i polazište da još više produbljuju saradnju u svim oblastima - rekao je Dačić ukljčujući se u on lajn skup.

Podsetio je da Srbija i Amerika imaju različite stavove i politike o nekim, za nas, najvažnijim pitanjima, kao što je na primer odnos prema KiM, saopšteno je iz parlamenta. Ali, kako je dodao, dobro znamo, da uprkos razlikama možemo zajedno da radimo na iznalaženju kompromisa i do dugoročnog rešenja koja će doneti mir i stabilnost.

Kako kaže, Srbiji je veoma važna podrška Amerike, zato što Beograd i Vašington dele isti interes - stavljanje tačke na dugogodišnje sukobe i okretanje nove stranice na Balkanu. Amerika je u Srbiji prepoznala najvažnijeg partnera da dođe do tog cilja i to je još jedan razlog zbog kojeg vidimo da nam je mesto jedni uz druge, a ne jedni protiv drugih.

I kada je reč o događajima u Ukrajini, kaže postoje principijelne pozicije koje nas spajaju.

- Srbija se veoma jasno izjasnila protiv ratnih dejstava i za poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, baš kao i Amerika - rekao je on i podsetio da se ne slažemo oko pitanja sankcija protiv Rusije, što kako dodaje nije od juče.

Srbija, kako kaže nastoji da štiti i brani svoje interese koji su isti godinama.

Prema njegovim rečima, Vašington je jasno saopštio da razume te naše pozicije i da točak naše saradnje nastavlja da ide dalje.

Dodaje da ćemo zajenički rešavati probleme čijem rešenju možemo da doprinesemo.

- Važno je da očuvamo tu dugu nit partnerstva i prijateljstva kojom je bio obeležen najveći deo naše zajedničke istorije - rekao je Dačić i izrazio uverenje da i polaznici Akademije imaju slične motive a naročito na današnju temu koja se tiče srpsko-američkih odnosa.

Dačić je naglasio da je Amerika veliki podržavalac našeg strateškog opredeljenja za članstvo u EU i ta podrška je od suštinskog značaja za napore koje Srbija ulaže u pristupnom procesu.

Predsednik parlamenta je rekao da ceni želju polaznika Akademije, da što dublje i detaljnije proučavaju aspekte odnosa Srbije i SAD i da je siguran da im je krajnji cilj da to znanje stave u službu razvoja tih odnosa, gde god da radite i čime god da se bavite.

Rekao je i da parlament kao jedna od najvažnijih institucija u zemlji poklanja veliku pažnju odnosima Srbije i SAD i to ne samo kroz redovan rad i u okviru pojedinih skupštinskih odbora, već i kroz organizaciju specijalizovanih, tematskih skupova.

Podsetio je i da odnosi naše dve države i naših naroda imaju dugu i bogatu istoriju, i da je prošle godine obeležen veliki jubilej - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ta duga tradicija sama po sebi svedoči o tome da su Srbija i Amerika upućene jedna na drugu, bez obzira na geografsku udalojenost i nesrazmeru u veličini, ekonomskoj, diplomatskoj i vojnoj snazi, rekao je.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je dug period međudržavne saradnje obeležen savezništvom, prijateljstvom, a u pojedinim momentima i bratskim odnosom što je veliki kapital koji treba razvijati.

- Naravno, imali smo i manje lepe godine, imali smo čak i padove do otvorenih sukoba, kakav je bio 1999. godine, pa ni te dane nećemo i ne smemo da zaboravimo. Ali, i Srbi i Amerikanci su imali dovoljno snage da iskorače i krenu napred", naveo je on i naglasio da je i kao premijer i šef diplomatije podsticao približavanje, jer smo potrebni jedni drugima.

Kaže da je posebno ponosan što su dve zemlje poslednjih godina intenzivno podsećale na njaslavnije dane zajedničkog savezništva - u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

- Ali ako ste mudri i gledate u budućnost, onda dobro znate da bez SAD ne možete da ostvarite nijedan svoj važan državni i nacionalni cilj - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    2. mart 2022 | 16:53

    Sta ima da nas je briga sta oni misle.Oni koriste medjunarodno pravo kako hoce.Krim je za njih deo Ukrajine ali Kosovo nije deo Srbije.I sta onda ima da se razgovara sa takvima?Putin sa njima razgovara silom.Silom protiv sile.To najbolje razumeju.Dolazi na naplatu sve sta su radili.

  • Banditen

    2. mart 2022 | 16:55

    Dacicu sta vredi kad sahista se plasi svega i na sve pristaje.

  • Vukodlak

    2. mart 2022 | 17:15

    Da li su oni nas pitali ,za misljenje bilo Kakvo? Nisu!!!! Aliiii,zato da nas kazne ,nepostuju teritorijalni integritet SRBIJE, tu su svi slozni,i unapred spremljeni scenario ce poceti da se sprovode. Kada ne smeju na RUSIJU,oni ce da se istovare na SRBIJU. NJIHOV RAT ,je krenuo ,prvo sa cov-19, Pa u MELBURNU,politicko izbacivanje DJOKOVICA sa turnira,gde je pokazana sila zla,i mrznje ,omalozavanje ,ponizenja, Prema SVETSKOM SAMPIONU, a likovali Nadalu. Unapred ,sve vidjeno. Kao i ovo sada: Glavni cilj je da se KINA I RUSIJA ,IZBACE SA EVROPSKOG TRZISTA,JER SU UZELE PRIMAT.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA