Klačar: Građane interesuje stabilnost cena, kurs evra, tema ekologije manje aktuelna nego pre nekoliko meseci

Koliko god da je ukrajinska kriza daleko od nas, to je svakodnevna tema i ne može da se ignoriše u predsedničkoj kampanji - kaže izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar za Telegraf.rs i ocenjuje da one teme poput ekologije više nisu aktuelne kao pre nekoliko meseci

  • 1
Bojan Klacar Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hoće li kriza u Ukrajini promeniti teme u predizbornoj kampanji predsedničkih kandidata? Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar smatra da hoće, ali i više od toga. Veruje da će kandidati morati da se prilagođavaju novim okolnostima koji se u tom delu sveta menjaju vrlo često. Odnosno, taktika će se menjati, kao i ključne teme sa kojima se izlazi pred javnost, jer građane, kako kaže, danas interesuju odgovori na nova pitanja, poput stabilnosti kursa evra ili kako zaustaviti rast cena.

- Koliko god da je ta kriza daleko od nas, to je svakodnevna tema i ne može da se ignoriše u predsedničkoj kampanji - kaže Klačar za Telegraf.rs i ocenjuje da one teme poput ekologije više nisu aktuelne kao pre nekoliko meseci.

Klačar u razgovoru za naš portal objašnjava da to ne znači da će kandidati, kako je rekao, mahati ukrajinskom krizom kao taktitkom, ali će morati da adresiraju izazove koji proističu iz nje.

- Kandidati će morati da se bave ekonomijom jer se očekuje da će ta kriza imati ekonomske implikacije na Srbiju. Kandidati će morati da se bave kako da obezbede stabilnost cena, stabilnost kursa, nije im to verovatno bila prva ideja, ali moraju da se bave time jer to počinje ljude da zanima. Pored toga važna je i politička stabilnost - rekao je Klačar.

On je objasnio da će kandidati morati, zbog toga što se situacija u Ukrajini često menja, da imaju "adaptivnu" ili fleksibilnu kampanju u kojoj će morati da budu spremni na određene promene u hodu.

- To u normalnim okolnostima nije praksa, niti je poželjno - podsetio je Klačar.

Referendum glasanje pokrivalice, glasačka kutija , glasačko mesto, glasački listići Foto: ATA Images

Kada je reč o dosadašnjim porukama koje su poslate građanima, Klačar ocenjuje da se većina potencijalnih predsednika još uvek traži i pokušava da pronađe rešenje šta da urade sa svojom kampanjom.

- Čini se da je ukrajinska kriza poremetila planove većini, ako ne i svim predsedničkim kandidatima. Mi u ovom momentu svedočimo da kandidati pokušavaju iznova da pronadju svoj put u narednih tri nedelje. Vremena ima, ali ga nema previše - dodao je Klačar.

Vučić danas počinje predsedničku kampanju

Predsednički kadidat SNS i predsednik Srbije Aleksadar Vučić zvanično danas popodne počinje kampanju u Leskovcu.

- I kao predsednik Srbije i kao lider stranke koju vodim nemam drugu temu sem da govorim o Srbiji, njenim problemima, svemu što se zbiva u svetu, šta Srbija može da učini da sačuva stabilnost, mir, da radi na otvaranju novih fabrika i radnih mesta - rekao je danas Vučić u Leskovcu gde je kao predsednik Srbije prisustvovao otvaranju nove fabrike.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Ištvan Pastor, Sastanak Foto: Nikola Tomić

Šta je sa ostalim kandidatima?

Među onima čija je kandidatura proglašena je kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš, a Klačar komentariše da on želi da se prikaže kao neko ko će biti faktor pomirenja i kao neko ko želi da ostane striktno u granicama svojih ovlašćenja.

- Njegova strategija do sada je bila da na neki način biračima kaže da će njegova ključna prednost biti da on ostane u granicama ustavnih ovlašćenja i da za pitanja za koja nije stručan ima ljude koji jesu. I otuda je napravio "predsednički tim" koji je tipičan marketinški potez imajući u vidu da takva vrsta tima nije nešto što je neophodno u predsedničkioj kampanji -  rekao je Klačar.

Teme koje pokreće lider socijalista Ivica Dačić u predsedničkoj kampanji više služe dobrom rezultatu SPS-a nego što su sastavni deo kampanje koju će imati Vučić, ocenio je Klačar.

Dačić je, inače, poručio sa predizbornog skupa u Beogradu da su toj koaliciji prioritet interesi Srije, a ne EU, Zapada ili Istoka. Tri pitanja su ključna za našu zemlju - pitanje KiM, NATO i prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, rekao je Dačić.

- Kosovo će zauvek ostati deo Srije. Recimo ne NATO-u, jer su nas oni bombardovali. Nećemo uvoditi sankcije prijateljskim zemljama, uvođenje sankcija Rusiji, značilo bi i uvođenje sankcija Srbiji -  rekao je Dačić.

OPOZICIJA IZBORI DESNICA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednica Srpske stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski insistira, kaže Klačar, na onim temama koje su izrazito važne desno orjentisanim biračima. Ona je u dosadašnjim nastupima isticala da njihov program može da se kupi u knjižari i da se zove Ustav Srbije.

Đurđević Stamenkovski je takođe ukazivala da će Zavetnici ako uđu u parlament da predlože donošenje zakona o vojnoj neutralnosti i zahtevati da Srbija zatraži od Rusije da uključi u pregovore između Beograda i Prištine.

Predsednički kandidati koalicije "Nada" Miloš Jovanović i patriotskog bloka Boško Obradović pokušavaju, smatra Klačar, da profitiraju akonto svoje koalicije koja uključuje zalaganje za vraćanje monarhije.

-To je samo po sebi paradoksalno imajući u vidu da trče trku za predsednika Republike. Čini mi se da u konfuziji poruka oni računaju na to da će birači na njih obratiti pažnju jer imaju atraktivnu ideju koje nemaju druge stranke - kaže Klačar.

Kandidatkinja koalicije "Moramo" Biljana Stojković je tek nekoliko dana u kampanji i još uvek se ne može reći šta će biti njena "crvena nit".

- Meni se čini da će ona da otvori, sem ekologije i pitanja rodne ravopravosti, sigurno i jaču saradnju sa zapadom. Biće jačeg profilisaja koalicije "Moramo" kao izrazito građanske- proevropske orjentacije - rekao je Klačar.

preotest Jedan od pet miliona Foto: Tnajug/Andrija Vukelić

Koalicija "Moramo" danas počinje prikupljanje potpisa za kandidaturu profesorke Biljane Stojković. Iz te koalicije poručuju da će zemlju voditi najbržim putem ka EU i smatraju da je potreban veliki dogovor sa zapadom.

Što se tiče bivšeg predsednika u dva mandata Borisa Tadića, Klačar kaže da je veliki rizik za Tadića taj što se očekuje dobar rezultat imajući u vidu njegov renome u istoriji.

- U slučaju lošeg rezultata to bi za njega na neki način moglo da znači kraj njegove političke karijere. Teško biste objasnili biračima situaciju u kojoj vi kao predsednički kandidat osvojite malo glasova - rekao je Klačar.

Koalicija "Boris Tadić - Ajmo ljudi" predala je pre dva dana RIK-u potpise za kandidaturu Borisa Tadića za predsednika Srbije. Tadić je posle predaje potpisa rekao da stvari moraju ubrzano da se menjaju da bi se, kaže, izbegao socijalni kolaps.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je 2.marta predsedničke izbore za 3.april i naveo da rok za prijavu kandidata ističe 12.marta u ponoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    7. mart 2022 | 15:52

    Ekologija nikog ne zanima od obicne stoke sto prlja do glavonja na vlasti, danas bio pored dunava i ne postoji na tom mestu metar zemlje da na njemu nema plastike ili drugog smeca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA