≫ 

Značaj Otvorenog Balkana u teškim trenucima još veći

Zemlje Inicijative Otvoreni Balkan, kao i druge susedne zemlje, mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera

  • 3
Aleksandar Vučić Edi Rama Zoran Zaev Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da smatra da je zbog mira i stabilnosti "Otvoreni Balkan" jedna od najboljih ideja, gde će svi ljudi moći slobodno da se kreću, gde ćemo na kraju moći da formiramo i jedinstveno tržište.

Analitičari su ukazivali da "Otvoreni Balkan" predstavlja primenu evropskih vrednosti, a to je sloboda kretanja ljudi, radne snage, robe i kapitala, te da nije zamena za EU. Bilo je i onih koji su inicijativu kritikovali. Danas, kada je glavna tema u regionu snabdevanje hranom, tačnije, žitaricama, čini se, da je korist "Otvorenog Balkana" u teškim trenucima još veća.

Poslednja vest u vezi sa izvozom pšenice u Albaniju glasi: Na osnovu dogovora predsednika Srbije i premijera Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame, u Beogradu je jutros održan sastanak ministara poljoprivreda dve zemlje Branislava Nedimovića i Fride Krifce, na kome je rečeno da će ugovorene količine pšenice i kukuruza, pre zabrane izvoza, biti realizovane u najkraćem roku.

Zemlje Inicijative Otvoreni Balkan, kao i druge susedne zemlje, mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, a savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković rekao je za Telegraf.rs da "Otvoreni Balkan" doprinosi saradnji u regionu.

- Nama je upravo došla u posetu ministarka poljoprivrede Albanije. Dakle, Otvoreni Balkan je nešto što smo mi zamislili da bude, ne samo za uslove kada je sve u redu na tržištu, nego i onda kada su teškoće na tržištu - da možemo da računamo jedni na druge u svakom momentu. Tako i u ovoj situaciji kada se dešava poremećaj na tržištu osnovnih životnih namirnica, odnosno žitarica pre svega - rekao je Đaković.

On je naveo i da nema razloga da građani Srbije budu zabinuti, jer smo mi izvoznici hrane i svega imamo dovoljno, konkretno, Srbija je, kaže, u 2021. godini izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od pet milijardi dolara. Kada je reč o pšenici, zasejana je, kaže Đaković, površina od 630.000 hektara.

Pšenica Foto: RINA

Albanski novinar Idro Seferi kaže za Telegraf.rs da bi u ovom trenutku pomoglo projektu "Otvoreni Balkan" ukoliko bi, kako kaže, predsednik Vučić pravio izuzetke kada je reć o izvozu, ne samo za Albaniju, nego i za zemlje regiona.

Na pitanje koliko pomoć u ovoj situaciji može da poboljša odnose dve zemlje, Seferi ukazuje da se najčešće u regionu govori o srpsko-albanskim odnosima, u odnosu na neke druge u regionu, i da oni svakako mogu biti bolji ukoliko jedni drugi u nevolji pomažemo.

- U tim situacijama se pokazuje da li je ta saradnja ispravna - rekao je Seferi i dodao da bi sve to značilo i za albanskog premijera jer je, kaže, često bio kritikovan zbog Otvorenog Balkana.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je "Otvoreni Balkan" promocija duha saradnje i zajedništva među balkanskim narodima koji, kako kaže, često zaslepljenji nacionalnim egoizmom ne vide da se uzajamnim poštovanjem, saradnjom i ekonomskom saradnjom na uzajamnu korist može čuvati mir i stabilnosti i ujedno sticati korist koja je neophodna kako državama tako i njenim gradjanima.

- Otvoreni Balkan je prostor ekonomske, međunacionalne saradnje i korak u susret evrointegracijama i zato puna posvećenost projektu koju pokazuje Vučić je put u prospreritet i evropsku budućnost u vreme rata i tenzija - kaže on.

Saglasan je da je u teškim trenucima korist veća jer, kako kaže, zemlje koje nisu u EU, a nemaju dovoljno resursa, a na ovim prostorima nijedna nema, uzajamnom saradnjom rešavaju probleme svog snabdevanja i ujedno kriz duh saradnje čine svoje odnose boljim što smanjuje mogućnost prelivanja ukrajinskog rata na politički trusno područje Zapadnog Balkana.

OLUJA RACA STANKOVIC Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Za Srbiju je značajno da ekonomski sarađuje sa regionom i da bude njegov oslonac jer je vodeća zemlja regiona po svim parametrima. Istovremeno važno je potencirati ono sto povezuje zemlje regiona, a u drugi plan stavljati potencijalne razmirice i stvarne prepreke u normalnim odnosima - rekao je Stanković.

Zaključio je da je Zapadnom Balkanu potreban politički konsenzus o miru i stabilnosti jer je to preduslov ekonomskog prosperiteta.

- Srbija zbog svojih nacionalnih interesa treba da bude ključni činilac tog poduhvata. Mi imamo značajne ekonomske koristi od saradnje sa svim zemljama regiona i zato povećanje te saradnji i odmerene političke poruke jesu put Srbije u bolju budućnost - istakao je Stanković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    15. mart 2022 | 15:21

    Pa jel nemamo nekome drugome da izvezemo nego bas njima?

  • ЗБ

    15. mart 2022 | 15:02

    Баш тако.И они су, Албанија, Македонија, Црна Гора, поуздани партнери Србије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA